Tudomány

Nem vagyunk felkészülve a következő világjárványra

Fiordaliso / Getty Images
Fiordaliso / Getty Images

A világ nincs felkészülve egy következő globális járványra a világ egészségügyi válsághelyzetekre való felkészültségét monitorozó Global Preparedness Monitoring Board (GPMB) értékelése szerint – írja az MTI.

Ahogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a Világbank által 2018-ban létrehozott független csoport hétfőn kiadott jelentésében olvasható, a koronavírus-járvány hatására történt némi előrelépés, de egyes országok visszafogták felkészülésüket a hasonló válságokra történő gyors reagálásra, más országokban pedig alig figyelhető meg haladás. Mint írják:

a világ kapacitása egy esetleges új pandémiás fenyegetés kezelésére továbbra sem megfelelő.

A szervezet a válsághelyzetekre való globális felkészültség javítására számos javaslatot és ajánlást fogalmazott meg. Úgy vélik, az adatgyűjtés és elemzés megerősítésére van szükség, hogy a betegségeket már a kezdeti szakaszban fel tudják fedezni.

A GPMB szerint a szegényebb országoknak ehhez pénzügyi támogatásra és adósságátütemezésre van szükségük, egyúttal a pandémia megelőzésére és a felkészültség javítására tervezett 10 milliárd dolláros alap feltöltését sürgették. A jelentés arra is felhívta a figyelmet, hogy az új gyógyszerek kutatása és fejlesztése nem összpontosulhat néhány országra, ahogyan az a koronavírus-világjárvány esetében történt. Mindemellett a civil társadalmat is be kell vonni a felkészülésbe, mert az országok hatóságai és a lakosság közötti bizalomhiány megnehezítheti a járvány megelőzését és leküzdését.

Kapcsolódó
WHO: újabb járvány bukkanhat fel Európában
Afrikából terjedhet át a betegség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik