Tudomány

Narancs riasztást adtak ki: heves zivatarokra lehet számítani

Ferenc Kovács / 500px / Getty Images
Ferenc Kovács / 500px / Getty Images

Heves zivatarok veszélye miatt másodfokú (narancs) riasztást adott ki Baranya, Tolna és Bács-Kiskun vármegye egyes járásaiban Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) péntek délután. Eközben Veszprém, Somogy, Tolna, Baranya, Fejér és Bács-Kiskun vármegyék egyes járásaiban széllökés veszélye miatt van érvényben másodfokú riasztás – írja az MTI az OMSZ vészjelzése alapján.

A riasztással érintett járásokban a következő órákban a várt legerősebb széllökések meghaladják az óránkénti 90 kilométeres sebességet, a hevesebb zivatarok környezetében pedig a villámlások mellett kockázatot jelent a zivatarokat kísérő szél és jégeső is.Az előrejelzés szerint pénteken egy gyors mozgású hidegfront vonul át az országon, amelynek környezetében, nagy területen óránként több mint 70 kilométeres széllökésekre kell számítani. A hidegfront mentén délután zivatarok, a déli, délnyugati országrészben heves zivatarok is kialakulhatnak. A zivatarokat óránkénti 80-90 kilométer per órás sebességet meghaladó széllökések kísérhetik, a hevesebb zivatarokhoz 90-100 kilométer per órás lökések is társulhatnak. Emellett apró szemű jég, illetve intenzív csapadék is kísérheti egyes gócokat. Estétől a légmozgás várhatóan jelentősen veszít erejéből és a zivatartevékenység átmenetileg megszűnik.

Az ország északi felén pénteken késő délutánig, estig további kiadós csapadék várható, összességében a nap végére néhol a 40-50 millimétert meghaladó mennyiség is összegyűlhet. Szombat hajnalban a délnyugati országrészben ismét kedvezőek lesznek a feltételek zivatarok képződéséhez, amelyeket felhőszakadás kísérhet. Szombaton napközben is várható még az ország déli felében zivatar felhőszakadással, majd késő délutánra, estére ott is megnyugszik a légkör.

A katasztrófavédelmi főigazgatóság szóvivője, Mukics Dániel azt javasolja, hogy ahol erős széllökések miatt van érvényben riasztás, a kerti bútorokat, szerszámokat, kisebb cserepes növényeket vigyék fedett helyre, és ne parkoljanak fák alá. Aki bajba jutott embert vagy leszakadt vezetéket lát, jelezze a 112-es segélyhívón.

Kapcsolódó
Kiadós esők után Afrikából jön a meleg
Vasárnap és hétfőn lesz a legmelegebb.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik