Tudomány

Kiadós esők után Afrikából jön a meleg

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

A tegnapi napon markáns ciklon vonult át térségünkön hazánktól nyugatra, ez okozta a helyenként kiadós esőt. Ma nyugaton várható még némi csapadék, de a szerda alapvetően száraz marad. A szünet azonban nem tart sokáig:

Csütörtökön napközben egy hideg légörvény halad át felettünk, csapadékzónája elsősorban az északkeleti területeket érinti, de az eső java csak később érkezik

– mondja a 24.hu-nak Molnár László meteorológus, a Kiderül.hu munkatársa.

Péntekre virradó éjszaka ugyanis újabb ciklon érkezik nyugatról, amely napközben lassan vonul kelet felé. Hatására pedig az északi, északkeleti országrészben 10-20, az Északi-középhegységben 20-40, míg hazánk más tájain 2-10 mm-nyi eső várható. A hőmérséklet csütörtökön még 20 fok közelében marad, pénteken viszont már csak 12-17 fokos csúcsokat mérhetünk. Pénteken napközben nyugat felől felszakadozik a felhőzet, és újabb, jelentős változás veszi kezdetét:

erős felmelegedés indul, vasárnap és hétfőn 20-26 fok is lehet az Afrika felől beáramló meleg légtömegek nyomán.

Az októberi átlagnál jóval magasabb, rekordközeli értékek ezek, de már kedden újabb front és eső vet véget a szokatlan melegnek. Jelen állás szerint a folytatásban is marad a rendkívül enyhe idő, amit 2-3 naponta csapadékzónák átvonulása szakít meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik