Tudomány

Péniszét markoló, 11 000 éves szoborra bukkantak

RAUF MALTAS / ANADOLU AGENCY / Anadolu via AFP
RAUF MALTAS / ANADOLU AGENCY / Anadolu via AFP

Hatalmas, péniszét markoló embert ábrázoló szoborra bukkant Törökországban – írja a Live Science. Emellett egy életnagyságú vaddisznószobor, valamint egy apró keselyűszobor is előkerült az ásatások során.

A nagyjából 11 ezer éves alkotásokat a Göbekli Tepe és Karahan Tepe nevű lelőhelyeken találták meg, amelyek a világ legősibb ismert körtemplomait is magukba foglalják.

RAUF MALTAS / ANADOLU AGENCY / ANADOLU VIA AFP

Az állatot megjelenítő szobor 1,4 méter hosszú és 0,7 méter magas, míg a férfiről készült 2,3 méteres magasságú. A vaddisznószobron piros, fekete és fehér pigmentek nyomait fedezték fel, amiből a szakértők arra következtetnek, hogy egykor be lehetett festve.

Az ember bordái, gerince és vállai különösen hangsúlyosak a művön, emiatt a régészek úgy vélik, elképzelhető, hogy halottként ábrázolták. A kutatók szerint a szobor feltehetőleg egy vérvonal vagy egy klán fontos felmenőjét jeleníti meg. A műre egy feltételezett lakó épületben találtak rá, így elképzelhető, hogy a korszakban minden házban lehetett egy hasonló, a család felmenőjét ábrázoló alkotás.

Kapcsolódó
Fityegő falloszú szobrocskára bukkantak
A lelet az időszámítás szerinti 1. századból származhat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik