Tudomány

Kétezer éves pénzt találtak Angliában

struvictory / Getty Images
struvictory / Getty Images

Római kori temetkezési helyre bukkantak Angliában – írja a BBC. A régészek egy tervezett vízvezetékrendszer helyszínén végeztek ásatásokat mielőtt elkezdődtek volna az építési munkálatok, amikor rátaláltak az ősi sírra.

Dr. Nicola Meakins a csővezetékek építését végző, Southern Water nevű közüzemi vállalat munkatársa elmondta, viszonylag gyakran ütköznek hasonló nyughelyekbe az ilyen munkák közben. Amikor a rómaiak utakat építettek, a közben elhunyt embereket nem szállították külön temetőkbe, hanem egyszerűen az út mellé temették őket, ezért a Római Birodalom egykori területei elszórtan tele vannak sírokkal.

Ez persze nem jelenti azt, hogy a felfedezés ne lenne érdekes, ugyanis a kutatók szinte mindegyik temetkezési hely feltárása közben tanulnak valami újat. Jelen esetben például egy 2000 éves pénzérmét is találtak, amely segíthet megérteni, mi is zajlott a térségben évezredekkel ezelőtt.

A Southern Water nem árulta el, pontosan hol találtak rá a történelmi helyszínre. Meakins szerint az ilyen esetekben mindenképpen olyan tervvel kell előállniuk, amellyel megelőzhetik vagy legalábbis mérsékelhetik a lelőhely megrongálódását.

Kapcsolódó
Aranykincseket találtak útépítési munka közben
Egy ősi templom romjai között bukkantak rá az értékes leletekre.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik