Tudomány

Elveszett földrész darabjaira bukkantak

Nora Carol Photography / Getty Images
Nora Carol Photography / Getty Images

A kutatók egy ideje úgy vélik, hogy nagyjából 155 millió évvel ezelőtt egy 5000 kilométer hosszú földdarab vált le Nyugat-Ausztráliáról. Egy friss tanulmány választ adhat arra, hogy mi történt az Argoland nevű elveszett kontinenssel – írja az IFLScience.

A földrészek nem mozdulatlanok, a lemeztektonika miatt képesek szuperkontinensekké összeállni, majd szétválni, mikrokontinenseket hozva létre. A geológusok régóta gyanították, hogy Argoland ilyen kis földrész volt, de kevés bizonyíték akadt arra vonatkozóan, hogy mi lett a sorsa.

Az Argoland leszakadásával egy mélytengeri medence maradt hátra, ennek struktúrája arra utal, hogy a földrész északnyugat felé sodródott, és valószínűleg valahol a mai Délkelet-Ázsia szigeteinek területén kötött ki. A helyi szigetek alatt ugyanakkor csak apró kontinentális töredékek fekszenek.

Az új vizsgálat keretében rekonstrukciós modellek, illetve több szigetről, köztük Szumátráról, Borneóról és az Andaman-szigetekről származó terepi adatok segítségével felfedezték, hogy Argoland soha nem volt egyetlen, összefüggő kontinens.

A terület nagyjából 300 millió évvel ezelőtt kezdett darabokra szakadni, szigetcsoportokat alakítva ki.

Eldert Advokaat, az Utrechti Egyetem munkatársa és a csapat tagja szerint míg Afrika és Dél-Amerika esetében a kontinens kettétört, addig Argoland sok szilánkra szakadt szét. Ezek a darabok most Indonézia és Mianmar alatt rejtőznek.

A kutatók megállapították, hogy Argoland felbomlása 215 millió évvel ezelőtt felgyorsult, ami megmagyarázza, hogy miért vált ennyire széttöredezetté a földrész, és miért tette sokkal nehezebbé a maradványok megtalálását. „Hét évet töltöttünk azzal, hogy összerakjuk a kirakóst” – mondta Advokaat.

Az elveszett kontinensek történetének megértése komoly jelentőséggel bír. „Ezek a rekonstrukciók létfontosságúak az olyan jelenségek megértésében, mint amilyen a biológiai sokféleség és az éghajlat fejlődése, illetve a nyersanyagok megtalálása szempontjából is” – nyilatkozta Douwe van Hinsbergen, a tanulmány társszerzője.

Nem Argoland az egyetlen eltűnt földrész, amelyet a geológusok az utóbbi időkben vizsgáltak. Zélandia és Balkanatólia szintén foglalkoztatja a kutatókat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik