Tudomány

Megfejtették a japán sellőmúmia titkát

WLADIMIR BULGAR/SCIENCE PHOTO LIBRARY / Getty Images
WLADIMIR BULGAR/SCIENCE PHOTO LIBRARY / Getty Images

A japán Aszakucsi Endzsuin-templomában régóta őriznek egy bizarr, sellőmúmiára emlékeztető tárgyat, amelyhez hagyományosan gyógyító tulajdonságokat társítanak. A szakértők egy ideje úgy sejtik, hogy a 30 centiméter hosszú lelet egy majom és egy hal összeillesztéséből jött létre. A Kurasiki Tudományos és Művészeti Egyetem csapata tavaly februárban kezdte el elemezni a múmiát, a közelmúltban pedig ismertették eredményeiket – írja a ScienceAlert.

A műtárgy a japán folklór két mitikus lényére hasonlít: az amabiere, valamint a ningjóra. Előbbi egy három farokúszós, csőrös, sellőszerű lény, utóbbi pedig egy halra emlékeztető, emberfejű jókai, azaz természetfeletti teremtmény. A múmiát a templom egyik ládájában őrzik, a dobozban tárolt feljegyzés alapján a lényt egy halász fogta ki valamikor 1740 körül. Hasonló, a 17-19. századra datálható maradványokat Japán más templomaiban is találni.

A szakértők az aszakucsi templommal együttműködve roncsolásmentes elemzés alá vetették a múmiát, többek között röntgennel. illetve optikai és elektronmikroszkóppal vizsgálták meg, de DNS-analízist is elvégeztek.

A kutatás meglepő módon felfedte, hogy a műtárgy az állkapcsot leszámítva nem tartalmaz csontokat.

A létrehozáshoz nem használtak fát, az alapanyag többnyire szövet, pamut és papír; a szerkezetet szénpor vagy homok, illetve ragasztó keverékével vonták be. A fej többnyire pamutból áll, és egy gipszhez hasonló anyag borítja. A fejen lévő szőr állati eredetű, a testet borító pikkelyek pedig két halfajtól származnak. A körmök állati keratinból, valószínűleg szarvból készültek, az állkapocscsont feltételezhetően egy ragadozó halé.

A pikkelyek szénizotópos elemzéséből az is kiderült, hogy a leletet valójában nem 1740 környékéről, hanem az 1800-as évek végéről származik. Noha a múmia misztikus eredetét sikerült cáfolni, a tárgy továbbra is fontos marad a templom számára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik