Tudomány

Ezeréves kardot találtak egy földkupacban

Image Source / Getty Images
Image Source / Getty Images

Egy, a finnországi keresztes korra datálható temetőt találtak Salónál – írja a Heritage Daily. A periódus akkor kezdődött, amikor a svédek első keresztes hadjáratuk révén megpróbálták elhozni a kereszténységet a régióba. Mivel régészeti adatok nem erősítik meg a harcokat, a legkorábbi írásos bizonyíték pedig a 13. század végére datálható, a modern kutatók megkérdőjelezik a konfliktus valódiságát.

2023 augusztusában egy helyi földtulajdonos egy vastárgyat vett észre birtokán egy földkupacban, az érintett talajrészt egy középkori kőtemplom közeléből, egy cső lefektetése előtt emelték ki. Közelebbről megvizsgálva a tárgy kardnak tűnt, a felfedezést ezért jelentették a Turkui Egyetem és a Turkui Múzeumközpont régészeinek.

A kutatók szerint a kard 1050 és 1150 között készült, és a keresztesek korából származik.

A penge az idők során meghajlott, a földkupac elemzése során a hüvely egy részét, a kard további pengedarabjait, vastárgyakat és emberi maradványokat is feltártak.

Az egyik legjelentősebb lelet egy bőröv, amelyet rozettás mintákkal ékesített bronzdarab díszít. A leletet csatokkal és bőrtöredékekkel együtt fedezték fel. A szélesebb körű vizsgálat megerősítette, hogy a templom környékén egy temető húzódott, amelyhez több tucat vagy akár több száz sír is tartozhatott.

A szakértők szerint a korszakból kevés hamvasztásos nyughely ismert. A szűkebb régióban, a Salon és az Uskelanjoki folyók völgyén ez az első, a vaskor végére datálható temető. A régészek úgy vélik, az is figyelemre méltó, hogy az elhunytakat keresztény szokások szerint temették el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik