Tudomány

Szokatlan képességre figyeltek fel a friss anyáknál

Thanasis Zovoilis / Getty Images
Thanasis Zovoilis / Getty Images

Az ember hajlamos mindenben valami ismerőset keresni, például arcokat a tárgyakon, vagy létező formákat a felhők között. Ezt a jelenséget pareidoliának nevezik, ausztrál kutatók pedig utánajártak, kik élhetik át ezt a legnagyobb valószínűséggel – írja a hvg.

Az ausztrál Queenslandi Egyetem és a Sunshine Coast Egyetem kutatói szerint a szülés után lévő nők esetében ez a jelenség felerősödik. A Biology Letters című tudományos lapban megjelent publikációban arról írnak, ezt a szervezetben termelődő oxitocin nevű hormon okozhatja. Az oxitocin a köznyelvben szeretethormonként is jelen van, a társadalmi kötődésben betöltött szerepe miatt.

A korábbi kutatások azt sugallták, hogy ha az embernek oxitocint adnak, megnő a képessége, hogy felismerjék az arcokra kiülő bizonyos érzelmeket. Ez különösen kapóra jön a friss édesanyák számára.

A kutatók ebből kiindulva akarták azt megnézni, hogy a hormon hatással van-e a pareidolia ezen változatára. Ennek vizsgálatára 379 önkéntest toboroztak, akiknek nagyjából a fele volt terhes, vagy épp nemrégiben volt túl egy szülésen. Az alanyoknak képeket mutattak, köztük emberi arcokról, arra hajazó tárgyakról és sima, embert meg nem idéző dolgokról is.

Jessica Taubert, Samantha Wally and Barnaby J. Dixson / Biology Letters

Az eredmények azt mutatják, hogy azok, akik az elmúlt egy évben adtak életet gyermeküknek, könnyebben látták meg az arcokat. A kutatók szerint ez azt mutatja, hogy a pareidolia ezen változata felnőtt korban nem állandó, és valószínűleg befolyásolhatja azt az oxitocin szintje. A kutatást hamarosan a hormon szintjének megfigyelésével folytathatják majd a kutatók.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik