Tudomány

A gyógyszereknél is jobb módszert találtak a depresszió kezelésére

Vasily Pindyurin / Getty Images
Vasily Pindyurin / Getty Images

Egy áttörést jelentő tanulmány szerint a futás ugyanolyan hatékony lehet a depresszió elleni küzdelem során, mint a gyógyszeres kezelés – írja az Independent.

A tanulmány több mint 140 betegnél hasonlította össze az antidepresszánsok és a futás szorongásra, depresszióra és általános egészségre gyakorolt hatását. Bár mindkettő ugyanolyan jótékony hatással volt a mentális egészségre, a 16 hetes futókúra jóval magasabb pontszámot ért el a fizikai egészség javulása szempontjából.

Brenda Penninx kutató jelezte, hogy a lemorzsolódás aránya sokkal magasabb volt abban a csoportban, amelyik kezdetben a testmozgást választotta.

Ennek többek közt az volt az oka, hogy a gyógyszer szedése nem befolyásolta a mindennapi tevékenységüket. Ezzel szemben a testmozgás a depressziós és szorongásos rendellenességben szenvedő betegeknél gyakran előforduló ülő életmód ellenében lép fel, mivel arra ösztönzi a betegeket, hogy menjenek ki a szabadba, vegyenek részt csoportos tevékenységben, és javítsák az erőnlétüket.

A vizsgálat végén mindkét csoportban a résztvevők fele mutatott javulást depresszió és szorongás terén. A futócsoportban ugyanakkor a fizikai egészségi mutatók, például a vérnyomás, a szívműködés és a testsúly terén is javulás volt tapasztalható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik