Tudomány

130 éve elveszett hajó roncsára bukkantak

Tim M Lanthier / Getty Images
Tim M Lanthier / Getty Images

Közel 130 éve, egész legénységével együtt eltűnt hajó roncsára bukkanhattak a Huron-tóban – írja a CBS. Egy dokumentumfilmes stáb egy távirányítású merülő eszközzel vizsgálta az amerikai-kanadai határon található tó fenekét, amikor megtalálták a maradványokat.

A hajó az 1874-ben épített Africa, amely két évtizeddel később süllyedt el, miközben az ohiói Ashtabulából az Ontario állambeli Owen Soundba tartott. Az Africa a Severn nevű uszályt vontatta, mindkét hajó szenet szállított az 1895-ös végzetes út során. A hajókat összekötő vontatókötelet egy erős hóvihar elvágta, a Severn pedig zátonyra futott. A legénységet kimentették, az Africának azonban 11 fős csapatával együtt nyoma veszett.

Yvonne Drebert és Zach Melnick azt követően kezdte el vizsgálni a tómedret, hogy halakat kutató szakemberek anomáliát észleltek a szonárjukkal. A házaspár kifejezetten víz alatti, robotizált eszközökkel végzett felvételekre szakosodott.

Drebert és férje arra számított, hogy egy nagy halom sziklát látnak majd, 85 méteres mélységben azonban egy, a tófenékből kimagasló struktúrát fedeztek fel.

A robotot Melnick irányította egy hajóról, az élő képet Drebert és társai is követték.

A hajót ellepték az invazív kvagga kagylók, amelyek súlyos problémát okoznak a térségben – az idegenhonos faj a Balatonban is jelen van. A házaspár új dokumentumfilmje azt járja körbe, hogy ezek az állatok milyen hatással vannak a régióra. Bár a kagylók veszélyt jelentenek a roncsokra, Drebert szerint lehetővé teszik az ilyen víz alatti felfedezéseket, mivel megszűrik a vizet, javítva a látási viszonyokat.

Egy helyi történésszel és egy régésszel együttműködve a csapat azonosítani tudta a hajót. A távirányítású jármű újabb merülést hajtott végre, hogy felmérje a roncsot. Az adatokból megállapították, hogy a maradványok hossza, szélessége és magassága megegyezik az Africáéval, és a hajó körül szén terül el, ami szintén az Africára utal. A merülések során készült felvételeket az új dokumentumfilmben is bemutatják majd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik