Tudomány

Korábban nem látott, értékes anyagra bukkantak Kínában

BrankoBG / Getty Images
BrankoBG / Getty Images

Kínai szakértők egy korábban nem látott érctípust fedeztek fel, amely egy, szupravezető tulajdonságai miatt igen keresett ritkaföldfémet tartalmaz – írja a Live Science. A nióbobaotitnak nevezett érc nióbiumból, báriumból, titánból, vasból és kloridból áll.

A nióbium egy világosszürke fém, amelyet jelenleg főként acélgyártásban hasznosítanak: képes anélkül erősíteni a vasat, hogy jelentős súlyt adna az anyaghoz. Az elemet más ötvözetek előállításához is felhasználják, és részecskegyorsítókban és más fejlett tudományos berendezésekben is jelen van, mivel alacsony hőmérsékleten szupravezető.

Az új lelőhelyet a belső-mongóliai Baotou városánál fekvő Bajan Obo érclelőhelyen találták meg október 3-án. A Kínai Nemzeti Nukleáris Vállalat (CNNC) szerint a barnás-fekete érc a 17. új típus, amelyet itt fedeznek fel, és egyike a régióban feltárt 150 új ásványnak.

Az érc jelenléte különösen fontos lehet Kína számára, mivel az ország felhasznált nióbiuma 95 százalékát importálja.

„A nióbium mennyiségétől és minőségétől függően Kína önellátóvá válhat” – mondta Antonio H. Castro Neto, a Szingapúri Nemzeti Egyetem munkatársa.

Jelenleg a ritkaföldfém legnagyobb termelője Brazília, Kanada jóval lemaradva a második helyen áll. Az anyagra a jövőben még nagyobb kereslet mutatkozhat, mivel sok szakértő dolgozik a nióbium-lítium és nióbium-grafén akkumulátorok kifejlesztésén. Az ilyen berendezésekkel csökkenhet az akkumulátorokhoz köthető tűzesetek száma, a nióbium-lítium eszközök ráadásul gyorsabban és gyakrabban is tölthetőek lehetnek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik