Tudomány

Ezért eszik sok kutya ürüléket

AlomaJS / Getty Images
AlomaJS / Getty Images

Bár a kutyák az ember legjobb barátai, nehéz pillanatokat okozhat a kapcsolatban, amikor azt látjuk, hogy ürülékbe hemperegnek, vagy épp elfogyasztják azt. Márpedig egy, a Journal of Veterinary Medicine and Science című szaklapban megjelent tanulmány szerint az Egyesült Államokban a kutyák 23 százaléka legalább egyszer evett már ürüléket, 16 százalékuk pedig rendszeres kakifogyasztó. A LiveScience annak járt utána, miért esznek salakanyagot a kutyák.

Amikor a kutyák elfogyasztják saját ürüléküket, — ez az úgynevezett koprofágia — a szakértők szerint semmi rendkívüli nem történik, természetes viselkedésnek tekinthető, így nem a figyelemfelkeltés egyik formája. A kutatók szerint a kutyák ilyen viselkedése a farkasokkal való evolúciós kapcsolatukból eredhet, mivel a farkasanyák rendszeresen fogyasztották gyermeikek ürülékét, a bélparaziták elkerülése végett. Dr. Nicholas Dodman állatorvos szerint a viselkedés egyébként nem jelent egészségügyi kockázatot.

Bizonyos kutyafajták ugyanakkor hajlamosabbak lehetnek a koprofágiára.

A legmagasabb arány a shetlandi juhászkutyáknál volt megfigyelhető (41 százalék), míg a pudlik egyetlen egyedénél sem láttak hasonló viselkedésta megfigyelés során. Ezentúl a kutya neme is összefügg a kakifalásra való hajlammal, meglepő módon azonban inkább a nőstényekre jellemző a szokás Dodmanék tanulmánya szerint. Érdemes hozzátenni azt is, hogy a koprofágia kétszer olyan gyakori volt az ivartalanított kutyáknál, mint a nem ivartalanított társaiknál.

A kutyák a sajátjukon kívül más állatok székletét is van, hogy elfogyasztják. Melissa Bain, a Kaliforniai Egyetem állatorvosi szakának viselkedéskutatója szerint ez legtöbbször azért van, mert szimplán vonzó a szag az állatok számára. Mint mondta, a macskák magas fehérjetartalmú étrendet fogyasztanak, így a székletük különösen ízletes lehet a kutyák számára. Arra nincs univerzális technika, hogyan lehet leszoktatni erről a tevékenységről az állatokat, azonban a saját széklet fogyasztását az étrend megváltoztatásával általában el lehet érni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik