Tudomány

Háromszáz éves kincseket találtak egy kandallóba rejtve

Mint Images / Mint Images via AFP
Mint Images / Mint Images via AFP

Több mint háromszáz éves pénzkupacot fedeztek fel egy skót kőkandallóban elrejtve – írja a Live Science. A régészek úgy vélik, a kincsek egy klánfőé lehettek, akit egy 17. századi mészárlás közben öltek meg.

A kutatók egy Glencoe-ban található vadászház feltárása közben bukkantak a leletekre. Glencoe ma gyönyörű vízeséseiről és kiránduló helyeiről ismert, azonban ez a település volt a helyszíne a MacDonald klán és az angol király közötti 1692-es véres leszámolásnak is. A MacDonaldok nem fogadtak hűséget III. Vilmosnak és II. Mária királynőnek ezért az uralkodók 100 katonát küldtek Glencoe-ba, hogy végezzenek a klánnal és a vezetőjükkel, Alasdair „Maclain” MacDonaldel. Az esemény során több tucat ember, köztük a klánfő is életét vesztette.

A régészek idén nyáron azonosították Maclain vadászházát, amelyet 1646 és 1692 között használhatott.

Benne számos mindennapi használati tárgyat találtak, és mindezek mellett – meglepetésükre – egy pénzzel teli edényt is felfedeztek a kandallóba rejtve.

Az izgalmas leleteket Lucy Ankers, a Glasgow-i Egyetem diákja találta meg, akinek ez volt élete egyik első felfedezése. Összesen 36 bronzból és ezüstből készült érme került elő, amelyek az 1500-as évek vége és az 1680-as évek közöttről származnak. Legtöbbjüket Skóciában verték, de spanyol, holland és francia fizetőeszközök is akadtak köztük.

Az Egyesült Királyságban idén már több érdekes régészeti felfedezés is történt: júniusban egy római kitüntetést, szeptemberben pedig ősi fegyvereket találtak az országban.

Kapcsolódó
Elképesztő kincsre bukkantak egy mezőn
A leleteket amatőr fémkeresők találták meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik