Tudomány

Kétezer éves szarkofágokra bukkantak a Gázai övezetben

Római kori, kétezer éves temetőre bukkantak a Gázai övezetben, amelyben szarkofágokat is találtak – írja az MTI a ynet szerdai jelentése alapján. Az övezet északi részén, Dzsibália mellett, új házak építésekor palesztin munkások fedeztél fel az ősi leleteket. A helyszínre érkező szakértők megállapították, hogy a Gázai övezet eddigi legrégebbi temetkezési helyére akadtak.

A régészek eddig mintegy százharmincöt sírhelyet tártak fel a nekropoliszban, közülük kettőben ólomszarkofág is volt. Az egyikre szőlőleveleket, a másikra pedig különleges módon delfineket véstek.

Az egyiptomi befektetők a felfedezés után leállították a Dzsibalia melletti lakásépítési munkálatokat, majd francia kutatók kezdték feltárni a mintegy kétezer négyzetméteres területet.

A temetkezési helyet még tavaly találták meg, benne idén januárig hatvan, októberig már százharmincöt sírhelyet azonosítottak. René Alter, az ásatás vezetője több mint száz sír tudományos leírásáról számolt be, amelyekből hatalmas mennyiségű kulturális információt gyűjtöttek, és rengeteget megtudtak az egykori lakosság egészségi állapotáról, betegségeiről is.

MAJDI FATHI / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Az övezetben először bukkantak szarkofágokra. A feltáráson dolgozó palesztin archeológusok szerint a leletek gazdagsága azt jelzi, hogy a korabeli elit tagjait temették erre a helyre, amely valószínűleg egy akkori város mellett volt.

A francia tudósok külföldre küldik további vizsgálatra a fellelt csontvázakat, amelyek később visszatérnek a Gázai övezetet irányító iszlamista Hamász szervezet felügyelete alatt működő helyi régészeti hatósághoz. A mintegy 2,3 milliós Gázai övezetnek gazdag történelme volt, ugyanis ősi kereskedő útvonal haladt át rajta Egyiptomtól a Földközi-tenger partvidéke felé.

Idén már Franciaországban is találtak egy 1800 éves ólomszarkofágot, abba a kutatók bele is néztek, így kiderült, mi van benne.

Kapcsolódó
Szarkofágokkal teli ókori sírokra bukkantak
A nyughelyeket egy háromezer éves temetőben azonosították.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik