Tudomány

Szarkofágokkal teli ókori sírokra bukkantak

Szarkofágokkal teli ókori sírokat azonosítottak egy háromezer éves temető feltárásakor a Kairótól 300 kilométerre délre fekvő Tuna al-Gabal régészeti lelőhelyen – számol be az MTI. A 16 nyughelyet a késő fáraókorban, időszámítás előtt 664 és 399 között uralkodó három dinasztiához kötik a szakemberek. A sírokban húsz mészkő szarkofágot, öt fa koporsót, több száz amulettet és tízezer kék temetkezési szobrot, úgynevezett usébti figurát találtak.

Musztafa Vaziri, az egyiptomi Legfelső Régészeti Tanács főtitkára szerint az ilyen gazdag nyughelyeket az évszázadok során általában kirabolják, ám ezek a sírok és a szarkofágok is jó állapotban vannak.

Vaziri hozzátette, hogy a sírokat egyiptomi isteneknek, köztük Thotnak, az írás, a bölcsesség és a tudomány istenének ajánlották. Egy másik szarkofágot, amelynek tetején egy sólyom van, Hórusznak, a sólyomként vagy embertesttel és sólyomfejjel ábrázolt istennek ajánlották.

Háled al-Anini egyiptomi turisztikai és régészeti miniszter szerint Minja tartományban 2018 óta számos ókori leletre bukkantak, köztük múmiákra és szarkofágokkal teli temetőkre.

Minját fel kel tenni az egyiptomi idegenforgalom térképére páratlan régészeti lelőhelyei miatt”

– mondta al-Anini.

Kiemelt kép: Ministry of Tourism and Antiquities وزارة السياحة والآثار

Ajánlott videó

Olvasói sztorik