Tudomány

Ők kapnak idén kémiai Nobel-díjat

Jonathan NACKSTRAND / AFP
Jonathan NACKSTRAND / AFP

A héten, október 2. és 4. között derült ki, kik kapják 2023-ban a tudományos Nobel-díjakat. Hétfőn az orvostudományi és fiziológiai, kedden a fizikai elismerést jelentették be, szerdán pedig a kémiai kategória következett.

Az elismerést idén a francia-amerikai Moungi Bawendinek, az amerikai Louis E. Brusnak és az orosz Alekszej Ekimovnak ítélik oda.

A három szakértő a quantum dotok (QD), azaz kvantumpontok feltalálásában és szintézisében játszott kulcsszerepet, ezek a nanorészecskék optikai és elektronikus tulajdonságaikban eltérnek a nagyobb részecskéktől. A QD-k jelenleg a nanotechnológia és az anyagtudomány egyik legfontosabb témáját adják.

Ekimov és Brus egymástól függetlenül hozott létre kvantumpontokat, Bawendi pedig forradalmasította a kémiai előállításukat. A QD-ket ma számos területen hasznosítják, többek között ezek találhatóak a QLED technológián alapuló képernyőkben, ezek árnyalják egyes LED-lámpák fényét, de biokémikusok és orvosok is alkalmazzák őket a szövetek feltérképezésében.

A 2023-as kémiai Nobel-díj bejelentése kissé botrányosra sikerült: a Svéd Királyi Tudományos Akadémia előre megküldte az Aftonbladet svéd újságnak a nyertesek nevét – írja a The Guardian. Johan Åqvist, a kémiai Nobel-bizottság elnöke utóbb cáfolta, hogy a tényleges győzteseket ismertették volna, indoklása szerint az email elküldésekor még nem született meg a döntés. Ennek ellentmond, hogy végül valóban Bawendi, Brus és Ekimov kapja a díjat.

Az idei Nobel-szezon egyébként hazai szempontból különleges, hiszen hosszú idő után rögtön két magyar díjazott is lett, előbb Karikó Katalin, majd Krausz Ferenc örülhetett. Saját területükön mindketten megosztva kapják meg a legnevesebb tudományos kitüntetést.

A két magyar szakemberrel korábban több cikkben is foglalkoztunk, írtunk

A tudományos elismerések után csütörtökön az irodalmi Nobel-díj, pénteken a Nobel-békedíj, jövő hétfőn pedig a közgazdasági Nobel-emlékdíj kitüntetettjeit jelentik be.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik