Tudomány

Így reagált a Nobel-díjára Krausz Ferenc

Kovács Attila / MTI
Kovács Attila / MTI

Október harmadikán jelentették be az idei fizikai Nobel-díj nyerteseit, mely során kiderült, hogy a francia Pierre Agostini és Anne L’Hullilier mellett Krausz Ferenc magyar fizikus kapta a díjat, megosztva. A német Max Planck Kvantumoptikai Intézet és a müncheni Lajos–Miksa Egyetem kutatója a bejelentés után nem sokkal később meghatódva reagált az eredményre – írja az RTL.

Próbálom felfogni, hogy ez a valóság. Meglepetésként ért, ez a dolgok természetéből fakad, nem számítottam rá, elakadt a szavam

– mondta a 61 éves kutató, aki németül nyilatkozott. Arra a kérdésre, hogy mit fog csinálni a nap hátralévő részében azt mondta: „Nem tudom, nem hiszem, hogy ez rajtam múlik, hogy mit fogok még ma csinálni.”

Elmondása szerint tehát egyáltalán nem számított a díjra, olyannyira, hogy éppen laborvezetésre készült otthon, amikor fülébe jutott a hír.

Otthon dolgoztam, és készültem egy előadásra, amelyet itt szeretnék tartani a következő percekben azoknak, akiket érdekel.

Kapcsolódó
Ezért járt az újabb magyar Nobel: a másodperc töredékének a töredéke
A fizikai Nobel-díjjal elismert Krausz Ferenc munkája valós idejű megfigyeléseket tesz lehetővé az elektronok mozgásáról atomi léptékben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik