STR / NurPhoto via Getty Images
Tudomány

Két magyar is esélyes idén Nobel-díjra

Október 2. és 9. között jelentik be, hogy kik kapják idén a Nobel-díjakat – írja az MTI. Elsőként ma az orvosi-élettani kategória nyertesét hirdetik ki Stockholmban.

Kedden a fizikai, szerdán a kémiai Nobel-díj kitüntetettjeit ismerteti a Svéd Királyi Tudományos Akadémia. Ebben az évben is az esélyesek közé sorolják Karikó Katalin biokémikust, kutatóbiológust, a koronavírus elleni mRNS-alapú vakcina egyik fejlesztőjét.

A hagyományoknak megfelelően csütörtökön hirdetik ki az irodalmi kategória nyertesét, ezt a díjat a Svéd Akadémia ítéli oda. A fogadóirodák szerint a magyar Krasznahorkai László számít idén az egyik legesélyesebbnek a díj elnyerésére.

Október 6-án Oslóban hozzák nyilvánosságra a Nobel-békedíj kitüntetettjét, majd október 9-én ismét Stockholmban azt, hogy ki kapja a svéd jegybank által alapított közgazdasági Nobel-emlékérmet. A díjakat, amelyek mellé 10 millió svéd korona (375 millió forint) jár, a szokásoknak megfelelően az elismerést alapító Alfred Nobel halálának évfordulóján, december 10-én adják majd át.

Kapcsolódó
Átadták az idei Ignobel-díjakat
2023-ban is díjazták a legfurcsább és legviccesebb kutatásokat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik