Tudomány

Ne ijedjen meg, ha ilyen foltokat lát a feltört tojásban

Black's Diary / Getty Images
Black's Diary / Getty Images

Ha valaha csinált már omlettet, észrevehette a tojások feltörése után, hogy a fehérje és a sárgája mellett egy-két barnás vagy vöröses folt is ott úszkálhat a tálban. Ezek a foltok általában vér- vagy húsfoltok, amelyek viszonylag ritkának mondhatók, a kereskedelmi forgalomban lévő tojások alig 1 százaléka tartalmaz ilyet – írja az IFLScience.

A kutatók szerint mindkét típusú folt előfordulhat a tojásképződés során. A vérfoltok az ovuláció során, magában a petefészekben, vagy a petevezetékben alakulhatnak ki, melynek oka, hogy a petefészek tüszője sűrű érhálózattal rendelkezik. Ezek az erek könnyen megrepedhetnek, a vér pedig megtapadhat a tojássárgája felszínén.

A vérfoltok időnként a fehérjén is láthatók, amikor a petevezetékben lép fel vérzés.

A barnásabb pöttyöket eredményező húsfoltok ezzel szemben olyan szövetekből állnak, amelyeket a tojás felvett, miközben áthaladt a petevezetéken, ezért általában a tojásfehérjén találhatók. Bár általában barna színűek, lehetnek vörösek vagy fehérek is. Mivel a vér az oxidáció miatt barnára színeződhet, a vérfoltokat néha összetéveszthetik a húsfoltokkal.

A szakértők szerint azonban ezek természetes, hogy ott vannak az ételben: a vér- vagy húsfoltos tojások teljesen biztonságosan fogyaszthatók, amennyiben a tojást megfelelően megfőzik. Sokan vannak olyanok azonban, akiket ezek megjelenése elbizonytalanít, ilyenkor érdemes egyszerűen eltávolítani a pöttyöket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik