Tudomány koronavírus

Súlyos tüneteket okozhat a koronavírus új variánsa

Getty Images
Getty Images

Augusztus végén Magyarországon is azonosítottak egy új koronavírus variánst, az Erist, alig egy hónappal később pedig már itt is van az újabb mutáció, a Pirolának nevezett BA.2.86 variáns.

Az Independent szerint az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a Pirolát a hét megfigyelés alatt álló variáns egyikének nyilvánította, ez a nyomkövetési rendszerük háromfokú skáláján a legalacsonyabb szint.

A korábban említett Eris a második szintű, vagyis aggodalomra közepesen okot adó variánsként van számon tartva.

Érdemes azonban kihangsúlyozni, hogy a Piroláról egyelőre keveset tudni. Eddig 15 országban azonosították, melyek a következők: Egyesült Államokb, Kanada, Egyesült Királyság, Dánia, Franciaország, Németország, Svédország, Spanyolország, Portugália, Izrael, Ausztrália, Thaiföld, Dél-Korea, Japán és a Dél-afrikai Köztársaság.

Mivel a Pirola az omikron törzshöz tartozik, az alaptünetek között az orrfolyást, a fejfájást, a kimerültséget, a tüsszögést és a torokfájást tartják számon alapvetően.

Emellett azonban többen tapasztaltak hasmenést, szemirritációt és kiütéseket a Pirola kapcsán.

A Pfizer és a Moderna az új variáns kapcsán már jelezte: frissített vakcináik a korai vizsgálatok alapján az Eris és a Pirola ellen is védelmet nyújthatnak, teszi hozzá a 444.

Kapcsolódó
Szlávik János: Hihetetlenül gyorsan terjed a koronavírus új variánsa
Az Eris nem okoz súlyosabb tüneteket, mint az omikron, de nagyon gyorsan terjed.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik