Tudomány

Videó: rejtélyes fények kísérték a földrengést

Ashley Chan / SOPA Images / LightRocket via Getty Images
Ashley Chan / SOPA Images / LightRocket via Getty Images

Különös fények tűntek fel Marokkó egén szeptember 8-án, nem sokkal a pusztító, 6,8 erősségű földrengés bekövetkezte előtt, amely több mint 2000 ember életét követelte – írja az IFLScience. Ezek az úgynevezett földrengésfények évszázadok óta ismert, ám igencsak ritka jelenségek, amelyek létrejöttének okai máig nem tisztázottak.

Amint az Euronews beszámol róla, egy lakásból és egy aluljáróból is fénykitöréseket láttak, percekkel a fő rengés előtt. A tudósok nem biztosak benne, hogy a jelenség a közelgő csapás előhírnöke volt-e, de vannak erre mutató jelek, hiszen a biztonsági kamerák hasonló jeleket dokumentálták a 45 000 áldozattal járó törökországi földrengés előtt is.

A különös fények megjelenésére több magyarázat is létezik. Az egyik elmélet szerint a földrengéseket okozó tektonikus lemezek egymásnak ütközése elektromosságot idéz elő, amely aztán ionizálja a levegőt és villámláshoz hasonló jelenségeket okoz.

A fölrengésfények különböző színűek és jellegűek is lehetnek, amint a CNN írja, esetenként sarki fényekre emlékeztethetnek, máskor világító gömbökre hasonlítanak, de akár apró, a talajhoz közel táncoló lángoknak is tűnhetnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik