Tudomány

Így halt meg az utolsó magyar nádor

Josef Bekel / Wikimedia Commons
Josef Bekel / Wikimedia Commons

Habsburg István főherceg, az utolsó magyarországi nádor 206 éve, 1817. szeptember 14-én született. Csupán kevesebb mint egy évig viselhette a királyhelyettesi tisztséget, amely alatt az 1848-as forradalommal is meg kellett birkóznia – írja a Rubicon.

Habsburg István Magyarország egyik legnépszerűbb politikusa, a legmagyarabb Habsburgnak is nevezett József nádor fiaként jött a világra. Gyermekként kiváló nevelésben részesült, öt nyelven is megtanult, és maga is ismertté vált, miután oroszlánrészt vállalt az 1838-as pesti árvíz mentési munkálataiban és az otthon nélkül maradt polgárok segélyezésében.

Édesapja 1847-es halála után Magyarország helytartója, majd nádora lett. A tisztség betöltése alatt többször is nehéz helyzetbe került, mivel Bécsben a magyarokat, Budán pedig a császári udvart képviselte. Tevékenysége ellentmondásos volt: Kossuth Lajos március 3-i felszólalása után még a liberális ellenzék sikerét akadályozta, két héttel később azonban már Batthyány Lajos miniszterelnöki kinevezése érdekében használta fel befolyását.

Amikor Jellasics horvát bán támadást indított Magyarország ellen, a népszerű nádor elvállalta a magyar honvédsereg vezetését, azonnal tárgyalásokat kezdeményezett Jellasiccsal, majd váratlanul Bécsbe távozott. Az osztrák fővárosból már sosem térhetett vissza, ugyanis a császári udvar árulónak bélyegezte, megfosztotta címétől és száműzte, amiért segített a forradalmi követelések megvalósításában.

Ezután soha többé nem léphetett magyar földre, élete hátralévő részét schaumburgi birtokán töltötte, ahol természettudományos szenvedélyének élt, majd 1867-ben hunyt el tüdővészben. Egyesek úgy vélik, a főherceget valójában meggyilkolták, erre azonban konkrét bizonyítékok nem mutatnak.

Kapcsolódó
Román felkelők végeztek a magyar forradalom hősével
Vasvári Pált és csapatát csapdába csalták és megölték.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik