Tudomány

Ezért lehet egyre több a fiatal rákbeteg

Witthaya Prasongsin / Getty Images
Witthaya Prasongsin / Getty Images

Közel 80 százalékkal nőtt az 50 év alatti, rákkal diagnosztizált betegek száma világszerte az elmúlt 3 évtizedben egy új tanulmány szerint – számol be a The Guardian. A kutatás azt mutatja, hogy a fiatalkori rákos esetek száma 1990 és 2019 között 1,82 millióról 3,26 millióra nőtt, míg a rákos megbetegedések okozta halálesetek száma 27 százalékkal lett több az 50 év alattiak körében.

Ez azt jelenti, hogy jelenleg több mint 1 millió 50 évesnél fiatalabb hal meg rákban évente.

A szakértők egyelőre nem tudják pontosan, mi okozhatja a növekedést, de úgy vélik, hogy elsősorban a nem megfelelő táplálkozás, az alkohol fogyasztás, dohányzás, a kevés testmozgás, illetve az elhízás okolható.

A tanulmány szerint az egészséges életmód – ideértve a megfelelő táplálkozást, az alkohol és a dohánytermékek kerülését, illetve az elegendő szabadtéri testmozgást – csökkentheti a fiatalkori rák kockázatát.

A kutatás eredményei azt mutatják, hogy az 50 év alattiak körében a legtöbben mell-, légcső-, tüdő-, gyomor- és bélrákban hunytak el. A legtöbb fiatalkori rákos eset Észak-Amerikában, Óceániában és Nyugat-Európában volt, a legnagyobb halálozási ráta pedig Óceániában, Kelet-Európában és Közép-Ázsiában.

A kutatók becslése szerint 2030-ra további 31 százalékkal nőhet az 50 év alatti rákbetegek száma, a fiatalkori rákban elhunytaké pedig 21 százalékkal.

A fiatalkori rákos megbetegedések mögött természetesen genetikai okok is állnak, de leginkább vörös húsok és a só túlzott fogyasztása, a gyümölcsökben és tejben hiányt szenvedő táplálkozás, valamint az alkohol fogyasztás, dohányzás, a kevés testmozgás, illetve az elhízás a felelős.

Kapcsolódó
Egyre több a fiatal rákbeteg, a kutatók sem tudják, miért
Az aggasztó trendre több magyarázat is van, de az okok egyelőre nem tisztázottak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik