Tudomány

Húsevő baktérium miatt adtak ki figyelmeztetést Amerikában

Dr_Microbe / Getty Images
Dr_Microbe / Getty Images

Az amerikai járványügyi központ (CDC) figyelmeztetést adott ki az Egyesült Államok keleti partvidékére egy veszélyes baktérium miatt – írja a Live Science. A Vibrio vulnificus öt halálesetet okozott a térségben július és augusztus során.

A CDC arra kérte a fokozott kockázatnak kitett személyeket, hogy legyenek óvatosak, amikor part menti vízi tevékenységeket folytatnak. Mint hozzátették, az azonnali kezelés kulcsfontosságú a baktérium okozta halál megelőzésében.

A Vibrio vulnificus sós és félsós, parti vizekben fordul elő. A fertőzés akkor alakul ki, ha nyílt seb érintkezik a szennyezett vízzel, vagy ha nem megfelelően elkészített, a kórokozót hordozó kagylót fogyaszt az ember. A Vibrio nemnek egyébként egy tucat olyan faja van, amely képes betegséget okozni.

Amerikában évente mintegy 80 ezer személy fertőződik meg, a tünetek közé tartozik a hasmenés, a hányás, a gyomorgörcsök és a láz. A Vibrio vulnificus sok esetben halálos, ötből egy páciens életét veszti, néha napokkal az első tünetek jelentkezése után. Egyes alapbetegségek jelentősen fokozzák a súlyos kimenetel kockázatát.

Sebfertőzés esetén gyorsan szövetpusztulás alakulhat ki, ezért húsevő baktériumként is szoktak hivatkozni a kórokozóra.

Megfelelő kezelés nélkül a betegség az egész testre kiterjedhet, vérmérgezést okozva.

A baktérium jellemzően május és október között, a melegebb időben szaporodik el, a keleti partvidékről jelentett esetek időben egybeesnek a térségben kialakult hőhullámmal. Félő, hogy a felmelegedés, illetve a fokozódó szélsőségek, például hurrikánok következtében a jövőben nő majd a megbetegedések gyakorisága.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik