Tudomány

Húsevő baktérium végzett három emberrel Amerikában

BSIP / UIG Via Getty Images
BSIP / UIG Via Getty Images

Három ember hunyt el az Egyesült Államokban miután „húsevő baktériummal” fertőződtek meg – írja a Live Science. A fertőzést a Vibrio vulnificus baktériumfaj okozza, amely sóstavakban és félsósvizekben él.

Az amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (CDC) szerint akkor juthatnak szervezetünkbe ezek a kórokozók, ha nyílt sebbel úszunk az élőhelyükként szolgáló vizekben, illetve ha nyers vagy nem eléggé megsült kagylót eszünk. A becslések szerint minden ötödik V. vulnificusszal fertőzött beteg meghal, legtöbbjük 1-2 napon belül.

A baktérium azért ilyen halálos, mert nekrotizáló fasciitist okozhat, amely a bőr alatti szövetek pusztulásával jár; ezt a kórságot gyakran húsevő betegségként is emlegetik.

Idén nyáron már 4 V. vulnificus fertőzésről számoltak be az Egyesült Államokban, ebből 3 végződött a páciens halálával. Az egészségügyi hatóságok arra kérnek mindenkit, kerüljék a sóstavakban fürdést, ha friss tetoválásuk vagy piercingjük van, illetve mindig alaposan mossanak kezet, ha nyers kagylókhoz érnek, ezzel elkerülhető a megbetegedés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik