Tudomány

Elképesztő álhír terjed a nevadai Burning Man fesztiválról

Josh Lease / UGC / AFP
Josh Lease / UGC / AFP

A nevadai sivatagban zajló Burning Man fesztivál több esemény kapcsán is bekerült a napokban a hírekbe: a rendőrség egy haláleset után nyomoz a helyszínen, az utolsó napra lezúduló elképesztő mennyiségű eső miatt mocsaras sártengerré vált a rendezvény. Emellett terjed egy olyan álhírkampány is a közösségi médiában, hogy Ebola-járvány tört ki a helyszínen. Ez utóbbi azonban nem igaz – írja az IFLScience.

A dezinformáció terjedése egy széles körben megosztott posztból ered, amiben egy hamis képernyőfotó látható az amerikai járványközponttól (CDC), amely szerint Ebola-járvány tört ki a nevadai Black Rock Cityben, ahol épp a fesztivál zajlik. A posztot minden bizonnyal rossz viccként kezdték el terjeszteni, azonban sokan komolyan vették. Egy, a Covid-oltásokról szóló dokumentumfilm alkotója a Twitteren ezt írta:

Ha a Burning Man fesztiválon kitört Ebola-járvány híre igaznak bizonyul, biztosak lehetünk benne, hogy ez egy előre megtervezett akció volt a saját kormányunk részéről.

Szerencsére a közösségi médium azóta számos téves információt megosztó profil bejegyzéséhez közösségi tájékoztatást csatolt, mely szerint nem igazak a poszt állításai.

Kitörhetne egy Ebola-járvány?

Szakértők szerint nagyon kicsi az esélye annak, hogy valami Ebolához hasonló kór terjedjen a Burning Man fesztiválon. Ez egy olyan vírus, amely emberről emberre terjed a fertőzött személy testnedveivel, többek között vérrel, hányással, hasmenéssel, vizelettel, anyatejjel, verejtékkel és ondóval való közvetlen érintkezés útján. A betegség Kelet-Közép- és Nyugat-Afrikában endémiás.

Néhányszor előfordult, hogy az egyenlítői Afrikán kívüli országokban is megjelent, de ez mindig az érintett területről utazó fertőzött emberek — általában egészségügyi és segélyszervezeti dolgozók — miatt történt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik