Tudomány

Idegen anyag landol szeptemberben a Földön

Handout / NASA/Goddard/Arizona State University / AFP
Handout / NASA/Goddard/Arizona State University / AFP

Szeptemberben egy aszteroidából származó mintákat juttat el a Földre a NASA egyik űreszköze – írja a Spacenews. Az űrhivatalnál a felkészülés részeként augusztus 30-án teszteket hajtottak végre: az OSIRIS-Rex által szállított kapszula másolatát ejtették le több mint 2000 méterről egy utahi helyszínen, majd begyűjtötték azt.

Az űrszonda 2020 októberében emelt ki mintákat a Bennu aszteroidából.

A 250 grammnyi anyag szeptember 24-én landolhat bolygónkon.

A szakértők abban bíznak, hogy a mintákat elemezve jobban megérthetik rendszerünk korai történetét. „Vissza fogunk menni a Naprendszer hajnalára” – mondta Dante Lauretta, az Arizonai Egyetem munkatársa és a misszió kutatója. A tároló tartalmának vizsgálata szinte azonnal megkezdődhet majd, az első eredményekről októberben számolhatnak be.

Az OSIRIS-Rex szeptember 10-én hajt majd végre egy kulcsfontosságú manővert, hogy megfelelő irányba álljon, egy héttel később pedig további finomítás következik. Az űrszonda egy 650 négyzetkilométeres területet céloz meg a utah-i teszt- és gyakorlótér régiójában.

A végső döntést a tervezet leeresztés előtti órákban hozzák meg. Az űreszköz a Földtől mintegy 108 ezer kilométerre fogja elengedni az értékes kapszulát. A minták 43 ezer kilométer per órás sebességgel lépnek majd be a légkörbe, ahol aztán kinyílnak a tároló ernyői, 20 kilométer per órás sebességre lassítva azt.

Maga az OSIRIS-Rex utóbb egy elkerülő manővert fog végrehajtani, hogy megindulhasson az Apophis kisbolygó felé. Amennyiben a kapszulát nem tudnák a kívánt helyre bocsátani, a NASA leállítja a műveletet. Ebben az esetben két év múlva próbálkozhatnak újra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik