Tudomány

Megölheti, ha ilyen gyümölcslével veszi be a gyógyszerét

Westend61 / Getty Images
Westend61 / Getty Images

Rengetegen fogyasztanak gyümölcslevet a reggeli étkezés mellé, azonban nem mindegy, mi mellett döntünk. A grapefruitlevet például rengetegen imádják, ugyanis tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal, ám kevesebben tudják, hogy ha rossz gyógyszerrel keverjük, a gyümölcs leve akár halálos is lehet – írja a Science Alert.

Egyre több kutatás mutatja ki, hogy a grapefruitban nagy koncentrációban jelen lévő furanokumarinok nevű kémiai vegyületcsoport két tagja csökkentheti, vagy épp fokozhatja bizonyos gyógyszerek felszívódását. Shiew Mei Huang farmakológus jelezte, ha a gyümölcslé több gyógyszert enged a vérbe, több mellékhatás is jelentkezhet. Furanokumarin ráadásul nem csak a grapefruitban található meg: a bergamottin nevű vegyület a pomelóban és a bergamott narancsban is jelen van.

Ez a gyakorlatban úgy fest, hogy a szervezet egy CYP3A4 nevű enzimet termel, amely főként a májban és a vékonybélben van jelen. Ez az enzim segít a szervezetnek lebontani az idegen molekulákat, például a toxinokat és a gyógyszereket, amit így ki tudunk üríteni. A grapefruitlé azonban blokkolhatja az egyes gyógyszereket lebontó enzimek működését, és így akár a kiürülés is elmaradhat.

Amennyiben a metabolizmus leáll, vagy drasztikusan lelassul, ám továbbra is szedjük az előre megállapított adagot, akkor több gyógyszer kerül a vérébe, és hosszabb ideig marad a szervezetben, ami túladagolást okozhat.

A hatás persze nagyban függ a gyógyszer erősségétől. A leggyakoribb tünetek közé a szapora szívverés, az izomszövet lebomlása, csontvelő-toxicitás, légszomj, gyomor-bélrendszeri vérzés és veseelégtelenség tartozik. Szélsőséges esetben pedig akár halál is lehet a végeredmény.

Néhány gyógyszer esetében azonban grapefruitlének éppen ellentétes hatása lehet. A fexofenadinnál a grapefruit fogyasztása például csökkenti a gyógyszer hatékonyságát. Ennek oka, hogy a gyümölcslé blokkolhatja azokat a transzportereket, amelyek egyes gyógyszereket a szervezet sejtjeibe szállítanak. Ezért mielőtt gyümölcslével venné be a gyógyszerét, érdemes lehet szakorvosával konzultálni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik