Tudomány

Így csalták el a kommunisták a választásokat

Fortepan / Bauer Sándor
Fortepan / Bauer Sándor

Magyarország leghírhedtebb országgyűlési választását, amely során a Magyar Kommunista Párt csalássorozattal juttatta győzelemre a maga vezette koalíciót 76 évvel ezelőtt, 1947. augusztus 31-én tartották – írja a Múlt-kor.

Választások a világháború után

A második világháború után 1945 novemberében tartották az első szabad választásokat, ezen 57 százalékos abszolút többséget szerzett a Független Kisgazda-, Földmunkás- és Polgári Párt (FKGP), a kommunisták pedig csupán 16,95 százalékot értek el. Az országot megszálló Szovjet Unió nem volt elégedett az eredménnyel, ezért Moszkva arra utasította a kisgazdákat, hogy kormányukban juttassanak kulcspozíciókat a kommunistáknak, így például a Belügyminisztérium is az ő kezükbe került.

Ezt követően a teljes kommunista hatalomátvételre kezdtek készülődni: a Magyarországi Szociáldemokrata Pártba (SZDP) és a Nemzeti Parasztpártba (NPP) beépülő kommunisták, a megszálló szovjet hadsereg, valamint a mind inkább kiépülő politikai rendőrség (ÁVO) segítségével fokozatosan elkezdték felőrölni a Kisgazdapárt hatalmát.

Rajk László belügyminiszter irányításával a politikai rendőrség államellenes összeesküvéssel vádolta meg az FKGP több politikusát, köztük Nagy Ferenc miniszterelnököt is. Az államfő emigrációba vonult a meghurcolás elől, Kovács Béla földművelésügyi minisztert pedig elrabolták és a Szovjet Unióba hurcolták.

Hatalomra jutnak a kommunisták

Az új miniszterelnök Dinnyés Lajos lett, aki kiszolgálta a kommunista érdekeket, és segített azon törvénymódosítások véghezvitelében, amelyek több mint félmillió, nem a kommunistákra szavazó embert zárt ki a választásokon való szavazásból. Az MKP ezután megszervezte a kék cédulákkal végrehajtott választási csalást.

A kék cédula eredetileg a lakóhelyüktől ideiglenesen távol tartózkodó és nem a lakóhelyeiken szavazó választópolgárok igazolására szolgáló dokumentum volt. Az elvileg csak egyszer használható dokumentumot a kommunisták nagy mennyiségben hamisították és a teherautókon, vonatokon, sőt kerékpárokon településről településre szállított aktivistái között szétosztották, így sokan többször, akár 15-20-szor is leadták voksaikat az MKP-re.

Magyar Állami Nyomda / Wikimedia Commons

A A Baloldali Blokk pártjai (MKP, SZDP, NPP) a csalás ellenére együtt sem értek el többséget, csupán 45,5 százalékot, viszont miután Rákosi fenyegetése nyomán megsemmisítettek a Függetlenségi Pártra leadott mintegy 13,43 százaléknyi voksot, a 15,34 százalékot produkáló, megtépázott Kisgazdapárttal közösen már abszolút többséggel tudtak kormányt alakítani.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik