Tudomány

Háromezer éves pap sírjára bukkantak

Handout / Peruvian Ministry of Culture / AFP
Handout / Peruvian Ministry of Culture / AFP

Háromezer éves sírt tártak fel japán és perui régészek a dél-amerikai fővárostól, Limától mintegy 900 kilométerre északra, Cajamarca régióban. A papi sírt rejtő Pacopampa régészeti lelőhelyet megjárt kutatók azt gyanítják, ez a pap lehetett a régió első vallási vezetőinek egyike – írja az Interesting Engineering.

A kör alakú sír átmerője hatalmas, és nagyjából 1 méter mély. A kutatók becslései szerint a nyughely Kr. e. 2500 és Kr. u. 0-ig tartó időszakban nyerte el jelenlegi formáját. A feltárt maradványokat i. e. 1200 körül temethették el. 

A pap holtteste mellett kis kör alakú kerámiatálakat is találtak, ami áldozati tárgyként szolgált a sírban, így több rétegnyi földdel, illetve hamuval borították be. A tálakon pecsétek is voltak, amelyek egy ősi rituális technika alkalmazásához használtak. A pecsétek egyikén egy antropomorf arcminta, míg a másik egy jaguár látszott.

A csapat idén júliusban kezdte meg a sír kutatását, és azt szerette volna kideríteni, milyen összefüggés lehet egy másik, tavaly szeptemberi felfedezéssel. A csapat akkor fedezte fel Pututus papjának sírját, amelynek nyughelye mentén kagylóból készült hangszereket is találtak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik