Számottevően javíthatja az egészségügyi kilátásainkat, ha egyáltalán, vagy kevésbé sózzuk meg az ételeinket – mutatta ki a UK Biobank intézet, amely az eddigi legnagyobb kutatást végezte el a témában.
A sózás valamint a szív- és érrendszeri betegségek közötti összefüggés eddig is ismert volt, de most még pontosabban tudták felmérni ennek léptékeit. A kutatók arra jutottak, hogy a só elhagyásával akár egyötödével is csökkenhet az esélye a szívproblémáknak, amik agyvérzéshez is vezethetnek. A sómentes étrendet követőknél ugyanis 18 százalékkal kisebb az esélye a pitvarfibrilláció nevű szívritmuszavar kialakulásának. Az elmúlt évtized során az Egyesült Királyságban 50 százalékkal növekedett a pitvarfibrillációban szenvedők száma, ez az állapot pedig szédüléshez, légzési nehézségekhez vezethet, illetve ötszörösére növeli az agyvérzés kockázatát. Az eredmények azt is mutatják, hogy nemcsak a teljes sómentesség számít, a sózás mérséklése is segíthet elkerülni a pitvarfibrilláció kialakulását – írja a Guardian.
A kutatás részleteit hétvégén mutatják be Amszterdamban, a világ legnagyobb kardiológiai konferenciáján.