Tudomány

Egy vámpírgyermek több száz éves sírjára bukkantak

GeorgePeters / Getty Images
GeorgePeters / Getty Images

A lengyelországi Nicolas Copernicus Egyetem régészei egy 17. századi gyermek különleges sírjára bukkantak Pnie falunál – írja a Heritage Daily.

A nyomok arra utalnak, hogy a korabeliek vámpírnak nézték a gyermeket.

Húsevő vagy vérszívó lények a világ szinte minden civilizációjának mitológiájában és folklórjában megtalálhatóak. Az általunk ismert vámpírok a 17-18. században számos európai kultúrában elterjedtek, a 18. századra az észlelések száma csúcsra jutott. A korabeliek különböző módszerekkel, például a testek kiásásával és karóval való átdöfésével igyekeztek megakadályozni a holtak felébredését.

A Lengyelországban talált sírban a gyermeket arccal lefelé temették el, a cél az volt, hogy amennyiben felébred, úgy a földbe harapjon. A későbbiekben a maradványok többségét eltávolították, és csak az alsó lábszárat hagyták meg, a sarokhoz pedig egy háromszög alakú lakatot tettek. Dr. Dariusz Polinski, a csapat tagja szerint a lakattal az élőket védték, és az élet utolsó szakaszának lezárását szimbolizálták.

A gyermek nyughelye mellett a régészek egy gödröt is találtak, benne három másik gyermek maradványaival. A veremből egy zöldes elszíneződésű állkapocstöredék is előkerült, az anyagban arany, kálium-permanganát és réz nyomait detektálták. A kutatók szerint az elszíneződés egy vámpírizmus kezelésére használt főzettől származhat.

A temetőben korábban feltárták már egy felnőtt vámpír sírját. A szakértők úgy gondolják, hogy a helyszínre olyanokat temettek el, akiket életükben és haláluk után is elutasított a társadalom.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik