Tudomány

Segít a kávé a fejfájáson?

Klaus Vedfelt / Getty Images
Klaus Vedfelt / Getty Images

Sokan elképzelni sem tudják a reggelt egy napindító kávé nélkül, koffein hiányában ugyanis fáradtságra, fejfájásra panaszkodnak. Rengetegen vannak azonban az ellentáborban is, akik épp a kávét nevezik meg a fejfájás felelőseként. Gyógyítja, vagy épphogy kiváltja a fejfájást a kávé? — ennek járt utána a LiveScience.

A kávé hatásainak megértéséhez fontos szem előtt tartani, hogy a koffein egy pszichoaktív anyag, mondta Dr. Richard Lipton, a New York-i Albert Einstein College of Medicine neurológus professzora. A szakember szerint a koffein serkentően hat az agyra, ám mindezt a fejben lévő erek szűkítésével éri el.

Gyógyító hatás

A koffeinnek jól ismert képessége, hogy enyhíti a fejfájást és képes kezelni a migrént — nem véletlen, hogy számos vény nélkül kapható és vényköteles gyógyszernek is kulcsfontosságú összetevője. A neurológus professzor szerint önmagában nem tekinthető fájdalomcsillapítónak, ha viszont fájdalomcsillapítókkal kombinálják, hatékonyabbá teszi azokat.

A koffein az agyban és a gerincvelőben lévő adenozinreceptorokhoz kötődik. Normális esetben ez az RNS, valamint a szervezet sejtjei által használt fő kémiai üzemanyagok építőköve, azonban a bevitt koffein blokkoló hatást fejt ki.

Az adenozin lassítja az idegi aktivitást, fokozza a véráramlást, és tágítja az ereket, míg a koffein épphogy fokozza az idegi aktivitást, és szűkíti az ereket.

A Stanford Health Care tanulmánya szerint a koffein fájdalomcsillapító hatása nagymértékben függ attól, hogy az adott személy hány kávét fogyaszt el egy nap átlagosan. Gyakori koffeinfogyasztás esetén ugyanis tolerancia alakul ki, és függővé válunk a koffein hatásától. Ez csökkenti a fejfájást enyhítő hatását.

Juanma Hache / Getty Images

Káros is lehet

Természetesen nem csak jó tulajdonsága van a koffeinnek, ugyanis kevés és túl sok kitettség is okozhat fejfájást. Az előbbi esetben azért fordulhat elő görcs, mert a napi használat során a koffein elkezdi megváltoztatni az agy szerkezetét. Lipton szerint amikor a receptorok krónikusan ki vannak téve a koffeinnek, akkor az agy nem működik normálisan, ha nincs koffein a közelben.

A tanulmányok szerint a rendszeres koffeinfogyasztás növeli az adenozinreceptorok számát az ember agyában, így az ember érzékenyebbé válik az adenozin hatásaira. A megvonással kapcsolatos fejfájás azért jelentkezik, mert a szervezet hozzászokik a napi koffein okozta érszűkülethez, és a koffein nélkül ezek az erek hirtelen megduzzadnak — ez okozza a fejfájást.

A jó hír az, hogy amint pótoljuk a koffeint, ezek a fejfájások általában elmúlnak – vagy egy koffeinmentes időszak után az agy adenozinreceptorainak száma csökken, ahogyan az elvonási tünetek is. 

A túlzott koffeinfogyasztás is kiválthat fejfájást. Ez a koffeintúladagolás számos mellékhatása közül az egyik, és egyes migrénes betegeknél a koffein rohamot válthat ki.

Kapcsolódó
Ezért isszák sóval a kávét a világ egyes tájain
Lehet, hogy egészen idáig rosszul ízesítettük a kávénkat?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik