Tudomány

Mutatjuk, mikor tér vissza a kánikula

Bielik István / 24.hu
Bielik István / 24.hu

Történelmi viharokat éltünk át a hétvégén, a sarkvidéki hideg és a Földközi-tengeri forró, párás levegő találkozásából extrém időjárási helyzet alakult ki. A rengeteg zivatar és néhol 100 mm-t meghaladó csapadék mellett a hőmérséklet is jelentősen visszaesett, a hétfőn mért, 18-20 fokos hőmérséklet Norvégia északi részén számít átlagosnak augusztus elején. A folytatásban azonban már újra a nyáré a főszerep.

A hétfő volt az időszak leghűvösebb napja, ettől kezdve lassan melegszik az idő, hétvégére visszatér a nyári idő

– mondja a 24.hu-nak Molnár László meteorológus, a Kiderül.hu munkatársa.

A szélsőséges időjárást okozó mediterrán ciklon már hétfőre elhagyta térségünket, ám hátoldalán még folytatódott a sarkvidéki levegő beáramlása. A hideg utánpótlása azonban egyre fogy, a héten fokozatosan melegszik az idő, vasárnap elérjük az ilyenkor átlagosnak tekinthető 27-32 fokos csúcsot. A folyamat pedig nem áll le, az Agronaptár.hu hosszabb távú előrejelzése szerint augusztus 14. től újabb hőhullámra – definíció szerint ez 25 fokot meghaladó napi középhőmérsékletet jelent – számíthatunk:

a maximum hőmérséklet nagy területeken emelkedik 30 fok fölé, az Alföldön 35 fokot meghaladó értékeket is mérhetünk.

Ami a csapadékot illeti, a héten még előfordulhatnak futó záporok, zivatarok. Ezeket gyenge hidegfrontok okozzák, amelyek csak kicsit képesek késleltetni a felmelegedést, illetve számottevő mennyiségű csapadékot sem tartogatnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik