Tudomány

Ez okozta hétvégén az extrém viharokat

Komka Péter / MTI
Komka Péter / MTI

A magyarok nagy része ébren töltötte a szombatról vasárnapra virradó éjszakát, és még azok voltak a szerencsések, akik megúszták károk nélkül a hatalmas viharokat, és csak az iszonyatos, szűnni nem akaró mennydörgés miatt ugrottak ki az ágyból. Délnyugat felől megállás nélkül, futószalagon vonultak át rajtunk a szupercellák, nem volt olyan pillanat, hogy ne cikázott volna villám az égen, miközben a péntektől vasárnapig terjedő időszakban helyenként kéthavi csapadék zúdult alá.

Szörnyű, brutális, irgalmatlan – a meteorológus sem fukarkodik a jelzőkkel, mert amit átéltünk, történelmi súlyú, extrém időjárási jelenség volt.

Volt, mert az egészért felelős ciklon immár északkeleti irányba távozott, és a folytatásban hasonló időjárástól nem kell tartanunk. A rossz hír viszont, hogy mindez pusztán bemutató volt a klímaváltozás szélsőséges következményeiből, amelyek a jövőben várnak ránk. Molnár László meteorológust, a Kiderül.hu munkatársát kérdeztük arról, mi okozta a rendkívül szélsőséges hétvégi viharokat és hatalmas mennyiségű csapadékot.

Két ellentét ütközött

Július végén, augusztus elején még a viszonylag kiszámítható, szélsőségektől mentes nyugatias áramlás uralkodott térségünkben, múlt csütörtökön azonban markáns irányváltás történt. Az északi hideg és a déli meleg légrétegek határán örvénylő polárfrontról egy peremciklon vált le, és a nyugatias áramlás hirtelen erős észak-déli irányú légmozgásba, úgynevezett meridionalitásba fordult.

A polárfront szerepéről és jelentőségéről itt írtunk bővebben, most a lényeg, hogy hatására hideg levegő nagy tömege tört be északról a mediterrán térség kellős közepébe, azaz Olaszországba és a Balkán északnyugati területére.

A sarkvidéki hideg és a Földözi-tenger forró, páradús levegőjének keveredése hatalmas energiákat szabadított fel, és egy rendkívüli nedvességtartalommal bíró mediterrán ciklont hozott létre

– mondja a 24.hu-nak Molnár László.

Ez az időjárási jelenség egyáltalán nem ismeretlen, ám olyankor a Földközi-tenger térségében is jóval hűvösebb a levegő, következésképp nagyságrendekkel kevesebb vízpárát tartalmaz, tehát ennyire heves viharok nem alakulnak ki. A klímaváltozás hatására azonban a polárfront rendkívül sérülékeny,  az eredmény pedig a hétvégén tapasztalt történelmi viharok.

A legszélsőségesebb helyzet

Ilyen erejű és ennyi csapadékkal járó viharok nagyon ritkán jönnek létre ki augusztusban, vagyis valóban történelmi extremitással volt dolgunk, amely a Mura, Dráva és a Rába kivételesen magas vízszintjén is láthatunk. A párával telített meleg és a sarki hideg keveredése beindította az úgynevezett meleg-nedves szállítószalagot, ahol az elképesztő energiától hajtva  szupercellák egész tömege alakult ki, sokszor  ugyanazt az útvonalat pusztítva végig.

Normál esetben egy-egy ilyen jelenség úgy viselkedik, mint amikor hosszú vonalban benzint locsolunk a földre és meggyújtjuk: végigég, miközben felemészti az energiát szolgáltató anyagot. Most azonban olyan volt, mintha a benzinkúti töltőpisztolyt gyújtanánk be, és a tűz addig pusztítana, amíg a tartály ki nem fogy. Egy szó, mint száz:

a jelenleg nyáron elképzelhető legveszélyesebb időjárási szituáció alakult ki eddig nem látott extrém kiadásban.

A tudomány régóta figyelmeztet az éghajlatváltozás miatt létrejövő szélsőséges időjárási jelenségre, a hétvégén ebből kaptunk újabb ízelítőt. Mint egy rémálom újabb valóra vált jelenete.

Norvégiában normális ez a hőmérséklet

A ciklon középpontja sokáig Szlovénia felett örvénylett, ahol a magas hegyek méginkább „kisajtolták” belőle a csapadékot, ezért alakult ki délnyugati szomszédunkban a legdurvább helyzet. Itthon is elképesztő mennyiség esett, az augusztusi 50-60 milliméteres átlag az ország nagyobb részén már megvolt, míg hazánk északi, északnyugati részein 100 mm feletti értékeket is mértek.

A viharok mellett a hőmérséklet is jelentősen csökkent, az elmúlt napokban mért magyarországi értékek az év eme szakaszában Skandinávia északi részén, a sarkkörön túl számítanak átlagosnak. Mindeközben pedig a meridionális hullám másik, délről északnak tartó ágán meleg áramlik felfelé, következményeként az orosz tundrán olyan meleg van jelenleg, mint Európában is egyedül Dél-Spanyolországban.

A folytatásban azonban nem kell égszakadástól, földindulástól tartanunk: a ciklon Oroszország felé elhagyta térségünket, mostantól lassú melegedés kezdődik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik