Belföld

Ennyi fa dőlt ki összesen a viharok miatt

MT I /Donka Ferenc
MT I /Donka Ferenc

Szinte be sem fejezték a pénteki viharkárok felszámolását a tűzoltók, a szombat hajnali, majd pedig a délutáni viharok miatt ismét egymás után érkeztek a bejelentések a katasztrófavédelemhez: leggyakrabban kidőlt fák, víz alá került pincék és épületkárok miatt riasztották a tűzoltóegységeket – írja vasárnapi közleményében a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. Összesen 1874 esetben vonultak ki a tűzoltók.

  • 1295 esetben kidőlt fák miatt,
  • 236 alkalommal vízszivattyúzás,
  • 228 esetben pedig épületekben keletkezett károkhoz hívták őket,
  • 60 esetben elakadt járműveket mentettek,
  • 55 helyszínen pedig magasból veszélyesen lógó tárgyakat távolítottak el az egységek.

A legtöbb beavatkozásra Budapesten, Pest, Hajdú-Bihar, Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében volt szükség, de szinte nem volt olyan része az országnak, ahol ne kellett volna beavatkozni a viharok miatt.Csak Budapestről több mint 4100 bejelentés érkezett a katasztrófavédelemhez. Folyamatosan dolgoznak a fővárosi hivatásos és önkéntes tűzoltók a viharkárok elhárításán. A fővárosban több mint 2300 bejelentett helyszínre vonultak ki a tűzoltók, 895 esetben volt szükség tűzoltói beavatkozásra.

A XIV. kerületi Ond Vezér útján egy harminc méteres fa négy autóra dőlt rá. A XVIII. kerületi Garam utcában egy harminc méteres fa három oszlopot döntött egy házra. A XXI. kerületben, az Áfonyás utcában kettő tízméteres fa is villanyvezetékre dőlt. Az V. kerületi Bécsi utcában harminc méteres magasságból hulló vakolat veszélyeztette a gyalogosforgalmat. A XXI. kerületben, a Medve utcában egy fa házra dőlt, amely emiatt lakhatatlanná vált. Az épületet két embernek kellett elhagynia, elhelyezésükről az önkormányzat gondoskodott.

  • Pest vármegyében 394 beavatkozásra volt szükség. Verőcén, a vasútállomáson megcsúszott és a vasúti sínekre dőlt a támfal. A sár két sínpárt elárasztott. Zebegénynél szintén a hegyről lezúduló kövek és iszap okozott fennakadást a közúti és vasúti közlekedésben. Dunavarsányban egy családi ház kéménye dőlt le, megrongálva ezzel a ház tetőszerkezetét.
  • Hajdú-Bihar vármegyében 83-szor avatkoztak be a tűzoltók, a legtöbbször Debrecenben, utakra dőlt fák miatt. Hortobágyon két családi ház tetőszerkezetét is megbontotta a szél.
  • Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében 82 tűzoltói beavatkozás volt. Villám csapott egy mezőkövesdi melléképületbe, Mezőkövesd és Bogács között pedig egy szalmabála gyulladt ki villámcsapás miatt. A villámok miatti tüzeket a tűzoltók oltották el. Encsen egy családi ház kéményébe csapott a villám, amelyet vissza kellett bontani. Putnokon 2 családi házat a villámárvíz miatt 400 homokzsákkal kellett megvédeni.
  • Fejér vármegyében 73 helyre riasztották a tűzoltókat. Pusztaszabolcson és Nagylókon összesen hét családi ház tetejét bontotta meg a szél.
  • Csongrád-Csanád vármegyében 65 alkalommal avatkoztak be a vihar miatt a tűzoltók, utakra, épületekre dőlt fákhoz hívták őket. Hódmezővásárhelyen a Szent István téren iskola kerítésére dőlt egy fa.
  • Vas vármegyében, Gasztonyban több házat is körbevett a megáradt Rába, ide a tűzoltók is csak csónakokkal tudtak bejutni. Egy anyát és a gyermekét csónakkal hozták ki a víz által veszélyeztetett épületből, ők rokonokhoz kerültek. Csákánydoroszlón és Gasztonyban több családi házat homokzsákkal kellett megvédeni.

A hétvégi viharok miatt tömegesen érkeztek a bejelentések a katasztrófavédelemhez. A tűzoltók ilyenkor a keletkezett veszély alapján rangsorolják az eseteket és a legkritikusabbakhoz vonulnak először – zárul a katasztrófavédelem közleménye.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik