Tudomány

Beigazolódott: megbetegíthetik az embert a gyerekkori traumák

Romolo Tavani / Getty Images
Romolo Tavani / Getty Images

Köztudott, hogy a nehéz gyermekkor számos egészségügyi problémához vezethet az élet későbbi szakaszaiban, azonban most először sikerült összekapcsolnia a San Francisó-i Kaliforniai Egyetem kutatóinak a korai életkorban szerzett kedvezőtlen tapasztalatokat súlyos egészségügyi következményekkel — írja az Eurekalert.

A kutatók önbevallásos teszten alapú felmérése megállapította, hogy azok azok az idős emberek, akiknek gyerekkorban stresszes vagy traumatikus élményeken estek át, idősebb korukban nagyobb valószínűséggel tapasztalnak fizikai és/vagy kognitív károsodást.

A stresszes gyermekkori élmények közé tartozhat a fizikai erőszak vagy bántalmazás, súlyos betegség, pénzügyi bizonytalanság vagy a szülők válása.

A Journal of General Internal Medicine friss számában megjelenő tanulmány szerint azoknál, akik gyermekkorukban erőszakot éltek át, 40 százalékkal nagyobb valószínűséggel fordult elő mozgáskorlátozottság, és 80 százalékkal gyakrabban fordult elő nehézség a mindennapi élet során. Azok, akik boldogtalan családból származnak, 40 százalékkal nagyobb a valószínűsége, hogy legalább enyhe kognitív károsodásban szenvednek.

Az amerikai Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ (CDC) felmérése szerint a felnőttek csaknem 60 százaléka élt át egy vagy többféle kedvezőtlen gyermekkori élményt. Az ilyen traumák összefüggésbe hozhatók krónikus fizikai és mentális egészségügyi problémákkal, többek között szív- és érrendszeri betegségekkel, cukorbetegséggel, autoimmun betegségekkel és depresszióval.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik