Tudomány

Komoly esők után brutális meleg jön

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

Az idei nyár nyomokban sem hasonlít tavalyi száraz elődjére, most van csapadék bőven – talán még túl sok is azoknak, akik épp az esős, zivataros és hűvös napokon töltik szabadságukat. Mindez főként az idén létrejött El Niñónak köszönhető, ami hazánkra és Európa nagy részére fojtogatóan párás, forró nyarakat hoz, várható hatásairól itt írtunk részletesen.

Remek példája ennek az előttünk álló bő egy hét, amikor a több hullámban érkező komoly csapadék mellett több helyen 30 fok fölé kúszik a hőmérséklet

– mondja a 24.hu-nak Molnár László meteorológus, a Kiderül.hu munkatársa. Nézzük a részleteket.

Az említett El Niño-hatás miatt tartós anticiklon nem tud kialakulni térségünk felett, nyugatias áramlással 2-4 naponta sorozatban  érkeznek fölénk a hidegfrontok. A vasárnapi jókora esők után hétfőn egy-egy helyi záport, zivatart leszámítva napos időre és 26-31 fokos maximumokra számíthatunk, majd kedd este újabb hidegfront érkezik nyugat-délnyugat felől. Egyre nagyobb területen alakulnak ki záporok, zivatarok, főleg a délnyugati és az északkeleti országrészben jelentős mennyiségű, 10-20 milliméternyi csapadék hullhat.

A front szerda délelőttre átvonul felettünk, nyomában szerdán napközben országszerte valamivel 30 fok alatt marad a hőmérséklet, csütörtökön aztán déliesebbre fordul az áramlás, és jócskán befűt a természet:

A napos időben 28 és 35 fok között alakulnak a csúcsok (keleten lesz melegebb), erre jön pénteken a nagy mennyiségű, helyenként 30-50 mm-nyi csapadékkal járó hidegfront.

Pénteken a legmelegebb órákban marad még a 30 fok körüli, keleten akár 36 fokos meleg – a front a nap második felében érkezik. A hétvége várhatóan a felmelegedés jegyében zajlik záporokkal, zivatarokkal tarkítva, míg az Agronaptár.hu hosszabb távú előrejelzése szerint augusztus 8. környékén várható az újabb hidegfront. Jelen állás szerint azonban ezt követően, audusztus 10. környékén ismét szárazra és forróvá válik időjárásunk, az újabb hőhullám előre láthatóan 8-10 napig tart majd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik