Tudomány

Emberi koponyákat használt díszként egy amerikai férfi

Caspar Benson / Getty Images
Caspar Benson / Getty Images

40 emberi koponyára bukkantak egy kentuckyi otthonban az FBI ügynökei egy július 11-i akció során – írja a Live Science. A hatóságok illegálisan eladott testrészeket kerestek, a koponyákat díszként használták a lakásban.

A csontokat birtokló James Nott az FBI szerint ahhoz a körhöz kötődik, amely a Harvard Egyetemről ellopott testrészekkel kereskedett. A férfi állítólag a Facebookon adta el az emberi maradványokat. Ez önmagában nem illegális, több amerikai államban is lehet testrészekkel üzletelni, és a megtalált koponyák sem a Harvardról eltulajdonított darabok.

Nott ugyanakkor a nyomozás szerint megpróbált eladni egy olyan személynek, aki a harvardi körhöz kapcsolódik. A férfit végül illegálisan tartott lőfegyver miatt tartóztatták le.

Júniusban hat embert vádoltak meg a lopott maradványokkal való kereskedelem ügyében, a hálózat országosan kiterjedt. A lopott testrészek egy része egy arkansasi halottasházból származott.

Az Egyesült Államokban egyre erősödik az emberi maradványok online adásvétele, a terület kevéssé szabályozott, és gyakran a szürke zónában működik.

A Harvard Egyetem halottasházának vezetője a gyanú szerint 2018 és 2022 között lopott azokból a testrészekből, amelyeket kutatási és oktatási céllal ajánlottak fel az intézménynek. A maradványokat felesége segítségével értékesítette.

Cedric és Denise Lodge két ügyfelet állítólag még be is engedett a halottasházba, hogy válogathassanak. A két érintett aztán a Notthoz köthető személynek is adott el, a férfi egy házkutatás során számolt be az FBI-nak a hálózatról.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik