Tudomány

Kiderült, mennyivel egészségesebb a vegán étrend

Javier Zayas Photography / Getty Images
Javier Zayas Photography / Getty Images

Azt már régóta tudjuk, hogy a hús jelentős terhelést jelent a bolygónknak, és hogy a növényi alapú étrend környezeti szempontból sokkal fenntarthatóbb. A ScienceAlert annak járt utána, hogy pontosan mekkora hatással van az általunk elfogyasztott étel a környezetre.

A Nature Food tudományos szaklapban megjelent, az Oxfordi Egyetemhez köthető kutatás szerint 55 000 ember táplálkozási szokásait vizsgálták, amelyeket öt kulcsfontosságú mérőszámhoz kapcsoltak: üvegházhatású gázok kibocsátása, földhasználat, vízhasználat, vízszennyezés mértéke és a biológiai sokféleség csökkenésére való ráhatás.

A résztvevők 12 hónapon át számoltak be arról, hogy mit ettek és ittak, majd hat különböző csoportba sorolták őket: vegánok, vegetáriánusok, halfogyasztók, valamint alacsony, közepes és magas húsfogyasztásók.

Az eredmények szerint a vegánok étrendjének környezeti hatása mindössze 30 százaléka a magas húsfogyasztókénak, sőt, mint kiderült, nincs olyan húsfogyasztó étrend, ami versenyre kelhet fenntarthatóságból a vegán diétával. 

Az elfogyasztott élelmiszeregységre vetítve a hús- és tejtermékek környezeti hatása háromszoros és százszoros között van a növényi alapú élelmiszerekéhez képest. Ha a mérőszámok tekintetében nézzük a jelentést, kijelenthetjük, hogy a vizsgált vegánok étrendjének üvegházhatású gázkibocsátása csak 25 százalék volt a nagy húsevőkhöz mérten.

Szintén a nagy húsevőkkel összehasonlítva a vízhasználat tekintetében 46 százalékos, a vízszennyezés tekintetében 27 százalékos, míg a biológiai sokféleségre gyakorolt hatását tekintve 34 százalékos arányról beszélhetünk.

Ennek oka, hogy a hús előállításához több földre van szükség, ami több erdőirtást és kevesebb, a fákban tárolt szén-dioxidot jelent. Emellett rengeteg, általában fosszilis tüzelőanyagokból előállított műtrágyát is használnak az állatoknak szánt növények gondozására. És végső soron az is ott van, hogy a tehenek és más állatok maguk is közvetlenül bocsátanak ki gázokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik