Tudomány

Megfejthették a rejtélyes kozmikus robbanások okát

MARK GARLICK / SCIENCE PHOTO LIBRARY / Getty Images
MARK GARLICK / SCIENCE PHOTO LIBRARY / Getty Images

Az univerzum egyik leghatalmasabb kozmikus robbanását figyelték meg a csillagászok 2020-ban, most rájöhettek, mi is okozhatta a rejtélyes jelenséget – írja a Live Science.

Az úgynevezett gyors rádiókitörések (FRB) hatalmas robbanások a világűrben, amelyek csupán néhány ezredmásodpercig tartanak. A szakértők számára éveken keresztül rejtély volt, hogy mi is okozhatja ezeket a jelenségeket, most azonban egy új tanulmány végre megválaszolhatja a titokzatos robbanások eredetét.

A csillagászok 2020-ban megfigyeltek egy FRB-t a saját galaxisunkon belül, és sikeresen azonosították a forrását is: egy magnetárt. A magnetárok olyan neutroncsillagok (egy hatalmas, elpusztult csillag maradványa), amelynek rendkívül erős mágneses tere van.

Az új elmélet szerint a gyors rádiókitörések akkor jöhetnek létre, amikor egy megnatár széttép egy hozzá túl közel kerülő aszteroidát.

A hipotézis felállító szakértők úgy gondolják, ha egy vasban gazdag aszteroida bekerül egy magnetár gravitációs terébe, akkor több ezer darabra szakad szét. Ezen darabok egy része elkezd az égitest körül keringeni, a többi darab azonban belezuhan a halott csillag felszínébe. Zuhanás közben a vasban gazdag, elektromos töltéssel rendelkező törmelékek áthaladnak a magnetár hihetetlenül erős mágneses mezőin, amely sugárzást hoz létre. Ezt a sugárzást nevezzük gyors rádiókitörésnek.

Ez persze csupán egy lehetséges magyarázata a FRB-k létrejöttének, a tudósok szerint számos különböző ok válthatja ki a rejtélyes robbanásokat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik