Tudomány

Fejlett felszerelése volt az ősi idők hegymászóinak

Bea et al, Cambridge Archaeological Journal 2023 (CC BY 4.0)
Bea et al, Cambridge Archaeological Journal 2023 (CC BY 4.0)

Már 7500 évvel ezelőtt is másztak hegyet az emberek és ehhez igényes kötélkészítési technikákat sajátítottak el az ősi társadalmak – írja az IFLScience. A kutatók egy új tanulmányban Spanyolországban felfedezett sziklarajzokat tanulmányoztak, amelyek azt bizonyítják, hogy az ősi idők emberei kifinomult felszerelést gyártottak a mászáshoz.

Bea et al, Cambridge Archaeological Journal 2023 (CC BY 4.0)

A régi korok kötélkészítési technikáit rendkívül nehéz felderíteni, hiszen ezek a tárgyak többnyire lebomló anyagokból készültek, így nem igazán maradtak fent tárgyi leletek. A szakértők szerint azonban a sziklarajzokon látható ábrázolások egyértelműen bizonyítják, hogy köteleket és kötélből készített létrákat használtak a mászáshoz.

A kötéllétrák elkészítéséhez az ősi korok emberei olyan technikát használtak, amelyet még ma is alkalmaznak az alpesi hegymászók.

A nem régiben felfedezett sziklarajzon az látható, amint a létrán mászó ember egy méhkast próbál elérni, feltehetőleg, hogy mézet szerezzen. A kutatók egyelőre nem tudjak, miért tarthatták ezekben a kultúrákban olyan értékesnek a mézet, hogy annyi munkát és kockázatot vállaljanak megszerzéséhez, mint amivel a kötéllétrák elkészítése és megmászása járt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik