Tudomány

70 évvel a felfedezése után sikerült megfejteni egy ősi írást

franck metois / Getty Images
franck metois / Getty Images

Sikerült nagyrészt megfejteni egy, először azt 1950-es években felfedezett ősi írásrendszert – írja a Live Science. Az ókori Kusán Birodalomhoz köthető írást az idők során több helyszínen is azonosították közép-ázsiai országokban.

A jeleket most egy, az északnyugat-tádzsikisztáni Almoszi-szurdokban megtalált, sziklába vésett szöveg segítségével tudták dekódolni. A 2022-ben felfedezett felirat egy része egy mára kihalt nyelven, baktriaiul íródott.

Kiderítettük, hogy az úgynevezett kusán írás egy eddig ismeretlen, közép-iráni nyelv rögzítésére szolgált

– mondta Svenja Bonmann, az eredményekről beszámoló tanulmány vezető szerzője és a Kölni Egyetem munkatársa. „Más szóval, megfejtettük az írást” – tette hozzá.

Ez a közép-iráni nyelv valószínűleg a Kusán Birodalom egyik hivatalos nyelve volt, az állam az időszámítás előtti 2. és az időszámítás szerinti 3. század között létezett Közép-Ázsiában és Északnyugat-Indiában. Hatalmának csúcspontján, a 2. században a kusán uralkodók a Római Birodalommal is kapcsolatban álltak.

Az ősi eurázsiai nomádok, akik a Kusán Birodalomban megtelepedtek, szintén beszélhették ezt a nyelvet. Az ókori görögök a népcsoportra tokhárokként hivatkoztak. Mivel a korszakban a legtöbb szöveget szerves anyagokra vihették fel, a kusán nyelv kevés, főként kerámiákon és sziklákon rögzített felirata maradt csak fenn.

Az Almoszi-szurdokban lévő szöveg különlegessége, hogy kétnyelvű, ami segített a megfejtésben. A kutatók a helyi baktriai felirat mellett egy másik, az 1960-as években, Afganisztánban megtalált szöveget is elemeztek. „Voltak párhuzamos felirataink, és tudtuk, hogy a bennük szereplő elemek valószínűleg felbukkannak a mi szövegünkben is” – mondta Bonmann. A szakértő szerint lépésről lépésre egyre több szót tudtak kiolvasni, így világossá vált, hogy egy iráni nyelvvel van dolguk.

A tádzsikisztáni és az afganisztáni feliratok Vema Takhtu kusán uralkodót a királyok királyaként emlegették, a szövegek sokat elárultak az egyes írásjegyek fonetikai értékéről. Úgy tűnik, hogy a kusán írásrendszer egy olyan nyelvet rögzített, amely a baktriai és az ókori Nyugat-Kínában beszélt khotáni szaka között félúton fejlődött ki. A csapatnak a 30 karakterből 25-öt sikerült megfejtenie, reményeik szerint idővel a többi írásjelet is megismerhetik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik