Tudomány

Mekkora hőséget bír ki az ember?

SimpleImages / Getty Images
SimpleImages / Getty Images

Sorra dőlnek meg a melegrekordok világszerte, melynek kapcsán felmerülhet a kérdés, mekkora valójában az emberi tűrőképesség határa, ha hőmérsékletről van szó. A válasz, mint kiderült, nem határozható meg pusztán hőfok alapján, ehhez a páratartalomra is szükség van – írja a Science Alert.

Egy 2010-es kutatás szerint a 35 Celsius-fokos hőmérséklet jelenti azt a határt, amikor az ember még képes izzadással hűteni a belső hőmérsékletét. Ezt az eredményt azonban nemrégiben a Penn State University hőkamráiban végzett kísérletek keretében pontosították.

A résztvevők lenyeltek egy telemetriás tablettát, amely folyamatosan nyomon követte azok maghőmérsékletét. Ezután egy kamrában küldték őket, és csak annyira mozogtak, hogy szimulálják a mindennapi élet legkevésbé megterhelő tevékenységeit, mint például a főzést, vagy az étkezést. A kutatók több száz különálló kísérlet során lassan növelték a kamra hőmérsékletét és páratartalmat, és figyelték, mikor kezdett emelkedni az alany maghőmérséklete.

A fiatal, egészséges férfiakon és nőkön végzett teszt kimutatta, hogy a felső határérték sok esetben alacsonyabb a feltételezett 35 Celsius-foknál. Száz százalékos páratartalom mellett ez az érték a 31 Celsius-fokot sem éri el, 60 százaléknál azonban 38 fokról beszélhetünk.

A kutatók jelezték, a szívverés tempója jóval a maghőmérséklet emelkedése előtt kezd el gyorsulni. A határérték túllépése ez esetben nem feltétlenül jelent egyből halált, a hosszan tartó kitettség viszont nagy problémát jelent a veszélyeztetett népességcsoportok, például az idősek és a krónikus betegek számára. A szakértők szerint nem véletlen, hogy a 65 év feletti emberek teszik ki a hőhullámok áldozatainak mintegy 80-90 százalékát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik