Tudomány

Sokkal korábban eljutottak az emberek Amerikába, mint eddig hittük

Júlia d’Oliveira / AP
Júlia d’Oliveira / AP

Óriás földilajhárok csontjaiból készült ékszereket fedeztek fel Brazíliában – írja az IFLScience. Az új tanulmány szerint az állati maradványokból alkotott medálok nagyjából 25 ezer évesek lehetnek, amely bizonyítja, hogy az emberek sokkal korábban eljutottak az amerikai kontinensekre, mint eddig hittük.

A régészek összesen három csiszolt felületű csontdarabot találtak, amelyekbe lyukakat fúrtak, ebből arra következtetnek, hogy nyakláncokra függesztett díszek lehettek.

Az ékszereket egy mára kihalt állatfaj, az óriás földilajhár (Glossotherium phoenesis) csontjaiból készítették. Ezek az őslények elképesztően nagyok voltak, akár 4 méter hosszúra és 1500 kilogrammosra is nőhettek. Óriási méreteik ellenére az emberek nem ijedtek meg tőlük, sőt, gyakran vadásztak rájuk.

Nobumichi Tamura / Stocktrek Images / Getty Images

A szakértők nem régiben még úgy hitték, hogy az első emberek nagyjából 15 ezer évvel ezelőtt vándorolhattak át Amerikába, a most felfedezett tárgyak azonban akár 25-27 ezer évesek is lehetnek, ezzel bizonyítják, hogy már sokkal korábban is élhettek emberek a kontinensen.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik