Tudomány

Felhőszakadással jön a hidegfront

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
Kacifántosan alakul a hét időjárása hidegfronttal, záporokkal, zivatarokkal, illetve a meleg és az elviselhetetlenül meleg kombinációival.

Az idei év legkeményebb hőhullámát éljük, az Országos Meteorológiai Szolgálat országszerte magas középhőmérsékletre (25, néhol 27 Celsius-fok felett) figyelmeztet. Emellett az északi területeken zivatarok kialakulására is megvan az esély. Molnár László meteorológus, a Kiderül.hu munkatársa szerint utóbbi azt jelenti, hogy az érintett területeken nem kizárt egy-egy zápor vagy zivatar kialakulása az esti órákban.

Szerdán azonban egy gyenge hidegfront éri el hazánkat a nyomában felhőszakadásokkal, és átmenetileg a hőség is enyhül, főleg az északi országrészben

– mondja a szakember a 24.hu-nak.

Jelenleg ugyanis egy egész Európát uraló anticiklon sodor afrikai eredetű, forró levegőt a kontinensre egész Skandináviáig, ez okozza hazánkban is a 35-38 fokos csúcsokat. A szerdai, nyugat felől érkező hidegfront azonban enyhülést hoz Európa északi tájaira, Magyarországon felemás helyzet alakul ki.

Szerdán és csütörtökön északon, északkeleten 30 fok alatt marad a hőmérséklet, míg dél felé haladva egyre magasabb értékekkel találkozunk, délen helyenként marad a 37-38 fokos csúcshőmérséklet. Péntektől aztán kiegyenlítettebbé válik a kép, némileg enyhül a kánikula:

a hétvégén országszerte 29-34 fokos, napos, csapadékmentes időre van kilátás.

Az Agronaptár.hu hosszabb távú előrejelzése szerint július 17-18. körül látszik egy komolyabb hidegfront, ami előre láthatóan egy hétre lebontja a hőséget. „Rossz idő” azért nem lesz, sőt: 25-30 fokos napok, és a jelenlegi állás szerint kevés eső jellemzi majd a jövő hetet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik