Tudomány

Titkos labirintust találtak egy templom alatt

www.infinitahighway.com.br / Getty Images
www.infinitahighway.com.br / Getty Images

Föld alatti labirintusra bukkantak egy mexikói templom mélyén – írja az IFLScience. A járatokat a Mexikói Antropológiai és Történeti Intézet (INAH), a Mexikói Nemzeti Autonóm Egyetem, a Régészeti Kutatási és Feltárási Egyesület, valamint az ARX Projekt csapata fedezte fel a Mitla nevű lelőhelynél.

Mitla a zapotékok legfontosabb történeti helyszíne, az őslakos népcsoport kultúrája az Oaxaca-völgyben virágzott időszámítás előtt 700-tól a spanyol hódításig, 1521-ig. Mitla eredetileg feltételezhetően a klasszikus korra (időszámítás szerint 250-900) datálható, de a későbbi időkben tovább bővült. Miután az európaiak elfoglalták a területet, egy katolikus templomot és további épületeket emeltek fel itt.

A szakértők a közelmúltban különböző geofizikai módszerekkel folytattak felmérést.

A templomcsoport nevű komplexum alatt egy járatokból álló rendszert mutattak ki.

A műszerek egy nagyobb üreget is detektáltak 5-8 méteres mélységben, ami egy kamrára utal.

A helyi tradíciók és a gyarmati korból származó források is arról árulkodnak, hogy Mitlát a zapotékok az alvilág, azaz Lyobaa bejáratának tekintették. Az alagutak ehhez a hagyományhoz kapcsolódhatnak.

A kutatók elképzelhetőnek tartják, hogy a rendszer bejárata a fenti templom oltáránál rejtőzik. 1674-ben a spanyol domonkos szerzetes, Francisco de Burgoa feljegyezte, hogy misszionáriusokkal feltárta Mitla romjait, valamint a föld alatti kamrákat. Burgoa szerint egy hatalmas templom volt a mélyben, amely négy összekapcsolt kamrából állt, és főpapok, illetve királyok sírjait rejtette. A misszionáriusok utóbb elzárták a bejáratokat.

A mostani volt az első alkalom, amikor geofizikai vizsgálat alá vetették a lelőhelyet. A szakértők azt tervezik, hogy 2023 szeptemberében folytatják a munkát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik