Tudomány

Ezért élvezhetjük annyira a szexet

PhotoAlto/Frederic Cirou / Getty Images
PhotoAlto/Frederic Cirou / Getty Images

Egy friss tanulmány alapján különleges szerepet töltenek be a szexuális élvezetben azok a struktúrák, amelyeket az 1850-es években fedezett fel Wilhelm Krause német anatómus a férfi és női nemi szervekben, illetve az ajkakban, a nyelven és egyéb helyeken – írja a ScienceAlert. A kutatók korábban úgy vélték, az idegekkel teli kapszulák a hőmérséklet csökkenését érzékelhetik.

A Howard Hughes Orvostudományi Intézet csapata egereket vizsgált, hogy felmérje a finomabb szövetekben jelen lévő Krause-féle végtestek szerepét.

Az eredmények alapján a speciális struktúráknak nincs közük a hideghez, ehelyett a rezgések és a gyenge érintések jeleit közvetítik a központi idegrendszer felé.

Már Krause is felismerte, hogy az általa megfigyelt testeknek két típusa van: az egyik a vesében található, csészére és szárra emlékeztető struktúrákra hasonlított, a másik pedig hengeresnek és egyszerűbbnek tűnik. A Krause-féle végtestek formája tehát régóta ismert, pontos funkciójukat viszont azóta nem sikerült egyértelműen meghatározni.

Lijun Qi és munkatársai a közelmúltban hím és nőstény egerek nemi szöveteit vizsgálták, és arra jutottak, hogy a struktúrák hasonló számban vannak jelen a péniszben és a csiklóban. A csapat genetikai eszközökkel mérte fel, hogy mire reagálnak a Krause-féle végtestek idegei.

Úgy tűnik, a struktúrák a szexuális élvezetben játszanak szerepet az enyhe rezgések és érintések átadása révén. Arra vonatkozóan nem találtak bizonyítékot, hogy az idegek reagálnának a hidegre.

A struktúrák stimulálása növelte a hímek arousalját. A kísérletben olyan genetikailag módosított egyedeket is tanulmányoztak, amelyekben nem voltak jelen a Krause-féle végtestek. Az ilyen hímek nem mutattak izgatottságot, de ennek ellenére párosodtak, igaz, rövidebb ideig és megszakításokkal. A nőstények ezzel szemben nem mutattak érdeklődést a párosodás iránt.

A kutatók úgy gondolják, hogy a struktúrák hasonló funkciójúak az embereknél is. Az új eredmények mindenképp figyelemreméltóak, érdemes azonban hozzátenni, hogy a publikációt független szakértők még nem vizsgálták felül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik