Tudomány

Kínzó fájdalom gyötörte ezt a neandervölgyit

Denis-Art / Getty Images
Denis-Art / Getty Images

Egy friss tanulmány alapján egy franciaországi barlangból előkerült neandervölgyi hüvelykujjcsont ízületi porckopásra utal – írja az IFLScience. Ez az első bizonyíték arra, hogy a rendellenesség érintette ősi rokonunk kezét.

Silvana Condemi, az Aix-Marseille Université munkatársa és kollégái a lelet patológiai jellemzőit elemezve arra jutottak, hogy a kínzó állapot a rendszeres kovakőverés során elszenvedett ismételt ütések és rázkódások következtében alakulhatott ki.

Emiatt az idős neandervölgyinek komoly fájdalmai lehettek, és képtelenné válhatott a napi feladatok elvégzésére.

Az osteoarthritis, azaz az ízületi porckopás egy igen gyakori rendellenesség, amely sokszor érinti az ujjakat. Az állapotot neandervölgyieknél már észlelték, a faj kezében viszont még nem detektálták. A 125 ezer éves maradvány CT-vizsgálata a közelmúltban elváltozott felületeket és csomókat mutatott ki a bal hüvelykujjon, ami összhangban van az osteoarthritisszel.

A neandervölgyiek genetikailag fogékonyak voltak az ízületi porckopásra, a betegség azonban általában nem terjedt ki a kezekre. Más kockázati tényezők, így az elhízás vagy a C-vitamin hiány szintén kizárható, hiszen ezek nem voltak jellemzőek a populációra.

A szerzők arra a következtetésre jutottak, hogy a rendellenességet jelen esetben a kezek túlzott igénybevétele, például a kőszerszámok használata vagy az állati bőrök cserzése okozhatta. A helyzetet az érintett kora és gyulladásos reakciója súlyosbíthatta, az állapot komoly fájdalommal járhatott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik